PS Varlaam, de Sf. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani: Să descoperim bucuria pe care rugăciunea o aduce în inimă

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit sâmbătă la Mănăstirea Cernica de sărbătoarea Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din ostrovul așezământului monahal.

La predică, PS Varlaam a punctat câteva aspecte privitoare la viața sfântului cinstit în 3 decembrie, cu accent pe importanța practicării rugăciunii.

„Din viața Sfântului Gheorghe învățăm cât de importantă este îmbinarea cu înțelepciune și echilibru a obligațiilor omenești care ne revin în viață: cultivarea rugăciunii, a postului, a virtuților, cu precădere, a smereniei și a pocăinței”.

„În modul acesta, lucrând cu multe osteneli de dimineață până noaptea și priveghind noaptea spre zorii zilei, atât starețul Gheorghe, cât și Sfântul Calinic de la Cernica, și-au sfințit viața ei și ucenicii lor”.

„Să ne străduim și noi să descoperim în viața noastră dulceața și bucuria pe care le aduce în inima noastră rugăciunea făcută cu toată atenția, izvorâtă din toată inima și din tot cugetul nostru”.

„Noi, creștinii, trebuie să ne străduim ca luptându-ne cu ispitele, cu natura noastră căzută, să ne curățim inima, mintea și sufletul de toată zgura păcatului și așa să ne apropiem prin rugăciune, smerenie și pocăință de Dumnezeu, izvorul a tot harul și a toată binecuvântarea”.

„Este o zi de mare sărbătoare pentru această mănăstire, pentru că Sfântul Gheorghe, în calitatea lui de părinte cu multă experiență atonită și ca ucenic al Sfântului Ucenic Paisie de la Neamț, mare dascăl al rugăciunii, al smereniei, al ascultării și mare teolog și traducător, a făcut din această mănăstire o lumină pentru monahismul din Muntenia și de la el și până astăzi se păstrează tradiția aceasta a școlii și a tradiției ostenelilor paisiene”, a subliniat Preasfinția Sa.

În timpul slujbei, Părintele Episcop l-a hirotonit întru preot pe diaconul Iulian-Cristinel Clinciu, pe seama Parohiei Dudești Cioplea 1 din Capitală.

Protosinghelul Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, i-a dăruit PS Varlaam Ploieșteanul o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.

Vezi mai multe imagini în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente