PS Varlaam către studenţii bucureşteni: Prin fapte să arătăm că teologia este însăşi viaţa noastră

„Prin faptele noastre să arătăm că teologia nu este doar o învăţătură, ci este însăşi viaţa noastră, temelia existenţei noastre de zi cu zi”, i-a îndemnat joi PS Varlaam Ploieşteanul la deschiderea anului universitar pe studenţii, masteranzii şi doctoranzii înscrişi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală.

După Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum oficiate la Paraclisul Universitar „Sfânta Ecaterina”, Episcopul vicar patriarhal le-a oferit o serie de sfaturi privitoare la misiunea pe care şi-au asumat-o.

Cuvântul lui Dumnezeu

„Cea dintâi preocupare a dumneavoastră ca studenţi ai Facultăţii de Teologie este aceea de a asculta şi cerceta cuvântul lui Dumnezeu adresat lumii şi pe care îl întâlnim în Sfânta Scriptură”.

„Sunteţi chemaţi să săvârşiţi un lucru bun: acela de răspândire a învăţăturii Bisericii, adică a Evangheliei lui Hristos şi a învăţăturii Apostolilor Lui”.

„Pentru aceasta, trebuie să fiţi desăvârşiţi şi trebuie să fiţi bine pregătiţi să puteţi împlini acest lucru bun a cărui slujire aţi ales-o dumneavoastră când v-aţi înscris în această facultate”.

Părintele Episcop a încurajat studiul teologic inclusiv în afara orelor de curs şi a subliniat că, mai ales, „teologia se studiază şi în genunchi”.

„Se scrie multă teologie, dar ea se comunică mai ales prin fapte. Mântuitorul Hristos nu separă, ci leagă învăţarea prin cuvânt cu faptele”.

Timpul

PS Varlaam Ploieşteanul a avut un cuvânt de spus şi în ceea ce priveşte valorificarea timpului, care este o resursă limitată.

„Trăim într-un oraş şi într-o vreme în care ni se oferă o infinită posibilitate de a ne pierde timpul. Trebuie să avem înţelepciunea de a evita lucrul acesta şi de a folosi timpul care atunci când veţi absolvi vă veţi da seama cât de scurt a fost”.

„Să dea Dumnezeu ca niciunul dintre dumneavoastră să nu regrete că nu l-a folosit cu cea mai mare înţelepciune, profitând de fiecare clipă pentru pregătirea intelectuală şi duhovnicească”, s-a rugat ierarhul.

Sufletul

El i-a îndemnat la păstrarea curăţeniei sufleteşti.

„Sufletul va fi poarta prin care veţi putea privi faţa lui Dumnezeu”, a spus ierarhul, care a continuat cu Fericirea a 6-a rostită de Mântuitorul Hristos în Predica de pe munte: Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu (Matei 5:8).

„Vedem că cei care au pătruns cel mai adânc tainele dumnezeirii sunt cei care au strălucit cel mai mult prin puritate, despătimire”.

„De aceea, să fim foarte atenţi la acest aspect într-o lume în care la fiecare pas ni se întinde câte o capcană pentru a ne pierde această inocenţă a tinereţii”, adăugat Preasfinţia Sa.

Pregătire teologică şi duhovnicească

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a urat studenţilor înelepciune şi sănătate şi i-a îndemnat să se bucure „de calitatea de studenţi”.

„Să străluciţi ca sfinţii pe care îi prăznuim astăzi, sub ocrotirea maternă a Maicii Domnului, prin virtuţi şi printr-o teologie asumată şi raţional, dar mai ales duhovniceşte ca după ce veţi termina studiile să slujiţi Biserica şi neamul cu toată tinereţea dumneavoastră, dar dublată de o pregătire intelectuală teologică şi una duhovnicească pe măsură”, le-a spus PS Varlaam teologilor din Capitală.

Mesajul Patriarhului

În timpul aceluiaşi eveniment, ierarhul a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la începutul noului an universitar 2020-2021.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente