PS Varlaam către mame: Să păstreze vie icoana Întâmpinării Domnului și să ducă duminică de duminică pruncii la biserică

„Evanghelia de astăzi ne arată pe Maica Domnului purtând în brațe spre Templul lui Dumnezeu pe Fiul Său”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul miercuri, de Întâmpinarea Domnului, la Catedrala Patriarhală.

Despre această imagine, Episcopul vicar patriarhal a spus că este „o icoană pe care trebuie să o poarte în suflet fiecare mamă creștină care are ca obligație fundamentală să primească în viața ei copiii pe care i-i încredințează Dumnezeu ca pe cele mai prețioase daruri din lumea aceasta”.

„Este o icoană pe care trebuie să o păstreze vie mamele știind că și ele au datoria să poarte pe brațe duminică de duminică pruncii la templu, la biserica lui Dumnezeu pentru a fi întâmpinați, de această dată, nu de dreptul Simeon sau de prorocița Ana, ci de însuși Mântuitorul Iisus Hirstos care spune ‹Lăsați pruncii să vină la Mine și nu-i opriți!›”.

PS Varlaam a adăugat apoi că „Dreptul Iosif, care nu a fost tatăl Mântuitorului Iisus Hristos, este o icoană pentru toți cei care, în lucrarea din această viață pământească, au în gijă pe copii: educatorii, învățătorii, profesorii, îndrumătorii, preoții, nașii de Botez și de Cununie – și ei trebuie să se preocupe ca pruncii să se afle în biserică, în templul lui Dumnezeu, în comuniunea Bisericii”.

„Praznicul de astăzi nu rememorează doar un eveniment care a avut loc la patruzeci de zile după Nașterea Domnului, ci este o sărbătoare care trebuie să cultive în viața noastră grija părinților pentru creșterea duhovnicească a copiilor în comuniunea iubirii veșnice a lui Dumnezeu”.

„Este o sărbătoare din care să aflăm că dacă Simeon a venit la Templu din îndemnul Duhului și noi când venim în sărbători și în duminici la biserică, venim pentru că îngerul nostru păzitor și harul Duhului Sfânt care se află în noi de la Botez ne îndeamnă spre întâlnirea cu Dumnezeu în Casa Lui, în biserică. Și de câte ori acest gând este estompat de alte rațiuni cum că ar fi bine să ne odihnim de oboseala de peste săptămână sau că ar fi bine să punem la punct lucrurile pentru care nu am avut timp înseamnă că îndemnurile acelea nu sunt de la Duhul lui Dumnezeu, ci de la duhurile cele care doresc să ne separe de Izvorul vieții, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a mai spus PS Varlaam în predica sa de Întâmpinarea Domnului.


Foto reprezentativă: ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Vezi mai multe fotografii de la eveniment în galeria foto.

Urmărește-ne pe Facebook: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente