PS Varlaam a prezentat un volum şi alte proiecte iniţiate de Patriarh pentru satul românesc aflat în criză

Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul a prezentat duminică la Catedrala Patriarhală, în Ziua Satului Românesc, un volum semnat de Patriarhul Daniel şi alte proiecte iniţiate de Preafericirea Sa pentru aşezările rurale care traversează o „cumplită criză”.

Volum dedicat satului

Lucrarea este intitulată Satul românesc – Izvor de spiritualitate și cultură populară şi cuprinde „un mănunchi de cuvântări, materiale prezentate de Preafericirea Sa în diferite împrejurări, publicate în diverse reviste ale Bisericii Ortodoxe Române”.

Episcopul vicar patriarhal a lecturat câteva dintre titlurile celor 11 articole din volum şi a făcut o prezentare sintetică a acestora.

„V-am citit toate aceste titluri ca să vedeţi că preocuparea Întâistătătorului Bisericii noastre nu se referă doar la istoria idilică a satului românesc”.

„Ci mai ales la problematica lui actuală, problematică provocată de depopularea satelor prin plecarea masivă a tinerilor, dar şi a adulţilor în străinătate, prin pierderea sau înstrăinarea patrimoniului sătesc, problema învăţământului la nivelul rural, a îngrijirii sănătăţii”, a evidenţiat Preasfinţia Sa la finalul Sfintei Liturghii.

„Aşa cum atrage atenţia Părintele Patriarh în carte, satul traversează o cumplită criză şi el aşteaptă încurajare şi ajutor de la foştii fii, azi oameni cu o puternică posibilitate materială”.

„Ar fi mare păcat ca toată această civilizaţie rurală care face specificul poporului român, valoarea şi bogăţia lui cea mai strălucitoare, să se piardă prin neglijenţa şi prin nepăsarea noastră”, a punctat Episcopul vicar patriarhal.

Lucrarea a fost publicată la Editura Basilica în anul 2019, Anul omagial al satului românesc.

Coperta volumului. Foto credit: Librăria Cărţilor Bisericeşti

An omagial 2019

Ierarhul a amintit că în ultimii aproape 14 ani de când a fost întronizat Patriarhul Daniel – se împlinesc 14 ani de patriarhat în 30 septembrie 2021 – la propunerea Preafericirii Sale fiecare an a fost declarat ca „An omagial sau comemorativ al unor personalităţi, al unor evenimente din viaţa Bisericii şi a poporului român”.

„Anul 2019 a fost proclamat de Sfântul Sinod ca An omagial al satului românesc şi multe instituţii, mai ales cele care privesc activitatea agricolă, starea satului românesc, s-au implicat nu doar în conferinţe şi simpozioane, ci în proiecte şi lucrări practice”.

„Aşa cum şi Biserica de altfel nu s-a rezumat la a dezbate problema satului românesc la nivel teoretic, ci s-a implicat într-o mulţime de proiecte în aproape toate satele româneşti de pe cuprinsul ţării noastre”, a spus PS Varlaam Ploieşteanul.

Proiecte

Părintele Episcop a evidenţiat câteva dintre proiectele Patriarhului Daniel în favoarea satului românesc, iniţiate în ultimii peste 30 de ani, de când era Mitropolit la Iaşi şi până în prezent.

„Încă de când a devenit în 1990 Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a avut ca preocupare prioritară problema satului românesc. A iniţiat proiectul Niciun sat fără Biserică şi fără casă parohială. De atunci s-au înălţat sute de case parohiale şi sute de case sociale în satele din Moldova, toate însemnând o speranţă şi o bucurie acolo unde s-a instalat singurătatea, bătrâneţea, izolarea, lipsa copiilor ca izvor de bucurie şi de tinereţe”.

„A fost preocupat de rezolvarea problemei parohiilor vacante din satele modeste. A încurajat ridicarea caselor sociale, unde au loc nu numai praznice, ci şi adunări ale tinerilor, mese de hram etc. Toate aceste întruniri au menirea de a consolida, de a întări solidaritatea acestor comunităţi”.

„A încurajat o mulţime de programe pentru vârstnici, pentru copiii ai căror părinţi au plecat în străinătate, pentru tineri programe culturale, educative, chiar şi sportive. Mulţi copii de acum 30 de ani şi-au descoperit talanţii prin intermediul Bisericii, sunt persoane publice care valorifică şi promovează cultura noastră tradiţională de sat”.

„Tot când era la Iaşi, Patriarhul a iniţiat proiectele Hristos împărtăşit copiilor şi Alege Şcoala!. Sute de mii de tineri au trecut prin aceste două programe bucurându-se de vacanţe, de tabere, de pelerinaje, concursuri, având ca premii lucruri foarte utile pentru pregătirea lor în şcoală. Tot pentru copii, Patriarhul a încurajat preoţii să organizeze tabere în sate tabere, vizite la monumente istorice etc”.

„La Bucureşti a inaugurat un proiect cu efecte extrem de favorabile intitulat Sănătate pentru Sate”.

„O caravană organizată de Paraclisul Catedralei Naţionale la care s-au angajat ca voluntari mulţi medici şi asistenţi medicali călătoresc din sat în sat aici în Muntenia, mai ales acolo unde nu există medic şi nici dispensar medical, pentru a face controale medicale gratuite celor care doresc”.

PS Varlaam citind din volumul Patriarhului Daniel, dedicat satului românesc. Foto credit: Basilica.ro / Iulian Dumitraşcu

Exemplul Patriarhului

PS Varlaam a vorbit şi despre exemplul personal al Patriarhului în sprijinul satului românesc.

„Toate aceste proiecte au fost confirmate de un exemplu pilduitor oferit de Părintele Patriarh, autorul volumului menţionat. Satul Preafericirii Sale a intrat şi el în criza aceasta şi era în pericol de a fi depopulat complet”.

„Iniţiativa Preafericii Sale de a construi o mănăstire în satul natal Dobreşti din judeţul Timiş a făcut ca în mod neaşteptat acest sat să progreseze şi o mulţime de oameni vin la această mănăstire în duminici şi sărbători, lucru care i-a determinat pe mulţi dintre cei care au părăsit satul să revină în sat sau să refacă casa părintească în care să revină din când în când”.

„Acest exemplu ne arată că fiecare dintre noi putem face ceva pentru satul de origine, pentru că majoritatea locuitorilor de la oraş sunt originari de la sat, iar lumea aceasta rurală este o garanţie a nobleţei sufletului omenesc”.

Ultima duminică din septembrie este Ziua Satului Românesc. PS Varlaam Ploieşteanul a oficiat în această zi Sfânta Liturghie la altarul exterior al Catedralei Patriarhale. Preasfinţia Sa şi părinţii slujitori au purtat, pentru a marca Ziua Satului Românesc, veșminte liturgice cu motive tradiționale.

Pe scena altarului exterior al Catedralei Patriarhale au fost aşezate icoanele a nouă sfinţi români reprezentați în port popular. Este vorba despre Sf. Oprea Nicolae, Sf. Gheorghe Pelerinul, Sf. Sava Gotul, Sf. Mc. Filofteia, Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, Sf. Ioan Valahul.

Cei nouă sfinți români reprezentați în port popular. Foto credit: Basilica.ro / Iulian Dumitraşcu

La Chinonic, Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, condus de Arhid. Mihail Bucă, a intonat cântări legate de satul românesc. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dirijată de Pr. Conf. Stelian Ionaşcu.

Foto credit: Basilica.ro / Iulian Dumitraşcu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente