PS Timotei Sătmăreanul: Când Hristos este denigrat n-avem voie să ne facem că nu auzim

„În momentul în care Biserica ne este lovită, în momentul în care Hristos este denigrat n-avem voie să ne facem că nu auzim, ci trebuie să luăm poziţie şi să ne apărăm Biserica şi neamul nostru românesc”, a afirmat Episcopul vicar Timotei Sătmăreanul în omilia din data de 30 ianuarie.

La sfânta liturghie oficiată de ierarh joi în catedrala din Baia Mare au asistat elevi seminarişti şi studenţi care se pregătesc să slujească Biserica lui Hristos, Sfinţii Trei Ierarhi fiind patronii învăţământului teologic.

„Trebuie să avem demnitate şi curaj să mărturisim, să ne apărăm credinţa noastră, să ne apărăm valorile noastre nepieritoare, pentru care moşii şi strămoşii noştri şi-au dat viaţa pentru ca noi astăzi, în ţara noastră, să trăim în libertate”, le-a spus ierarhul.

Preasfinţia Sa a îndemnat să îi avem ca model pe cei trei mari capadocieni care „n-au pregetat, chiar cu preţul vieţii, să-şi arate credinţa în Hristos Fiul lui Dumnezeu, în Biserica şi-n Evanghelia Lui”.

De aceea, mesajul central al acestei sărbători pe care o cinstim cu prezenţa noastră aici, în această sfântă catedrală, acesta este: al atitudinii corecte pe care fiecare dintre noi să o luăm acolo unde suntem, la locul de muncă, pe stradă, pe drum, în diferite locuri, când cineva aduce atingere credinţei, Bisericii şi neamului nostru românesc, întocmai cum au făcut Sfinţii Trei Ierarhi pe care noi astăzi îi sărbătorim.

Sfinţii Trei Ierarhi au devenit, începând cu anul 1936 în urma hotărârii luate la primul Congres al Facultăților de Teologie desfăşurat la Atena, patronii spirituali ai institutelor de învăţământ teologic ortodox din toată lumea.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente