PS Timotei Prahoveanul: Tăcerea omului duhovnicesc mistuie slava deşartă

PS Timotei - Canonul cel Mare la Catedrala Patriarhală

Părinții Bisericii recomandă ca în Postul Mare să vorbim puțin sau deloc, a spus, în această seară, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul credincioşilor aflaţi în Catedrala Patriarhală şi a evidenţiat faptul că tăcerea este graiul veacului viitor.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a explicat celor prezenţi că această perioadă este un timp de rugăciune, tăcere şi pocăinţă în care aducem înaintea lui Dumnezeu inimă smerită şi înfrântă, dorind a ne întoarce către Părintele Cel Iubitor care nu voieşte moartea păcătoşilor, ci întoarcerea lor către lumină şi viaţă.

Făcând referire la societatea contemporană, ierarhul spus că în vremea noastră vorbim mult, faptele ne sunt risipite, iar în loc de rugăciune preferăm multa vorbire și amânăm mereu pocăința. În antiteză cu vremurile actuale, PS Timotei a precizat că tăcerea omului duhovnicesc mistuie slava deşartă.

Învăţăturile au fost rostite după Slujba Pavecerniţei Mari oficiată de Preasfinţia Sa astăzi, 2 martie 2017, în Catedrala Patriarhală. În cadrul slujbei a fost citită ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

În omilia sa, ierarhul a făcut referire la rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, despre care a afirmat că ne îndeamnă la ridicarea minţii noastre de la cele pământeşti către cele cereşti.

Această rugăciune rostită cu umilinţă şi simţire adevărată are puterea de a ne înnoi, de a schimba omul cel vechi şi de a-l îndrepta către Dumnezeu.

Referindu-se la pregătirea pentru Împărăţia Cerurilor, Preasfinţia Sa e spus că în fiecare zi trebuie să adăugăm cuvinte şi fapte de umilinţă îndreptate către Preamilostivul Dumnezeu ca să ne putem dezlipi sufletul nostru de cele materiale.

Fiind prea mult legaţi de ţărână rămânem aproape de ea şi nu mai găsim puterea să privim către cer şi către Părintele Cel Iubitor care ne aşteaptă pe fiecare dintre noi cei plecaţi departe în lumea păcatului. Călătoria marelui post al Paştilor să o împlinim după putere rugându-l pe preabunul Dumnezeu să ne fie nouă milostiv. 

Canonul Sfântului Andrei Criteanul va fi citit integral miercuri, 29 martie, în săptămâna a cincea a Postului Mare, când se săvârșește Utrenia zilei de joi.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente