PS Timotei Prahoveanul subliniază importanța agapelor: Niciodată nu se cuvine să mâncăm singuri

Evanghelia de astăzi ne învață că fiecare dintre noi are datoria să împartă din puținul sau multul pe care îl are”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor duminică, 15 august, la Catedrala Patriarhală.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a semnalat că „sunt unii oameni care au foarte mult, au posibilități de a hrăni sute, dar din nefericire, se întâlnesc tot mai mulți care nu și-au deschis niciodată casa pentru a primi pe cineva”.

„Aceasta este marea noastră problemă: Dumnezeu este atât de Bun, iar noi atât de indiferenți cu ceilalți. Ce înseamnă să nu primești în viața ta niciodată pe nimeni la masă, să nu oferi o bucată de pâine, dacă nu ceva mai mult, și un pahar cu apă…”

Ierarhul a evocat cum Mântuitorul le-a spus ucenicilor să ofere ei de mâncare mulțimilor care s-au hrănit o zi întreagă numai cu cuvintele Sale. După ce Domnul a privit la cer și a binecuvântat pâinile care au fost aduse înainte, le-a frânt și le-a dat ucenicilor, iar ucenicii mulțimilor.

„Și pâinea aceasta parcă a izvorât din mâinile ucenicilor pentru că au făcut ascultare de Domnul. Mulțimile s-au săturat și au rămas 12 coșuri pline, pentru fiecare apostol câte un coș, ca să dea mărturie peste ani de minunile pe care le-a săvârșit Domnul”.

Părintele episcop vicar a amintit că un coș i-a revenit și lui Iuda care însă a trădat și nu a căutat să vestească minunea, ci doar prilejul de a-L vinde pe Mântuitorul.

„Și cei care avem mult, și cei care avem puțin, la momentele de bucurie, dar și de tristețe ale noastre, trebuie să împărțim pâinea noastră cu alții. Niciodată nu se cuvine să mâncăm singuri. De ce credeți că Biserica a statornicit demult, încă din vremea prigoanei împotriva creștinilor, să realizeze ‹mesele iubirii› numite ‹agape› din care toți mâncau împreună la finalul fiecărei Sfinte Liturghii din ceea ce aduceau?”

„Așa se întâmplă și în vremea noastră. Ori de câte ori este o sărbătoare, un hram, un moment deosebit, o înmormântare, o pomenire avem datoria să nu mâncăm singuri, după cuvântul pe care Mântuitorul l-a spus ucenicilor”.

Ierarhul a subliniat că, mai mult decât atât, Înmulțirea pâinilor vorbește despre o altă Pâine și despre un alt Ospăț, cel al Euharistiei pentru că Mântuitorul este „Pâinea care s-a coborât din cer”.

În partea a doua a predicii de duminică, PS Timotei Prahoveanul a evidențiat semnificațiile sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…