PS Timotei Prahoveanul spune că 22 Decembrie ‘89 și zilele care au urmat pot fi considerate „zile de Înviere”

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri, 22 decembrie 2021, o slujbă de pomenire pentru martirii căzuți în decembrie 1989.

În cuvântul rostit după slujbă, ierarhul a făcut o paralelă între evenimentele prin care trecea poporul român atunci și sărbătorile religioase din acele zile.

PS Timotei a amintit că în data de 22 decembrie este cinstită, alături de Sf. Petru Movilă, Sfânta Anastasia, muceniță care a trăit la Roma spre finalul perioadei de persecuție ce a zdruncinat Biserica primară. Această femeie nobilă a fost nevoită să se căsătorească cu un demnitar care nu îl cinstea pe Dumnezeu.

„La sfatul duhovnicului ei, bătrânul Hristogon, Anastasia mergea adeseori în temniță și îi ajuta pe cei care peste puține zile aveau să mărturisească în fața oamenilor credința lor în Hristos. Sinaxarul ne spune că le pansa rănile, le ducea hrană, petrecea cu ei și îi îmbărbăta ca nu cumva să se lepede de credință”, a evocat PS Timotei.

„În chip tainic, această sfântă care a oblojit rănile creştinilor aflați în temniţă a adus multă mângâiere şi creştinilor din România: Într‑o zi de pomenire a ei, în ziua de 22 decembrie 1989, pentru prima dată după 40 de ani şi mai bine, posturile de radio şi postul de televiziune au vorbit despre Dumnezeu. Sfânta Anastasia, al cărei nume înseamnă în limba greacă ‹înviere› a adus din nou speranţă pentru un nou început poporului român”.

„De aceea, ziua de 22 decembrie și zilele care au urmat pot fi considerate și zile de Înviere, după cum ne și tâlcuiesc Părinții Bisericii care spun că sărbătoarea Nașterii Domnului și sărbătoarea Învierii sunt de fapt aceeași sărbătoare și bucurie a Bisericii”.

„Peștera din Betleem prefigura sau anunța Mormântul Mântuitorului, iar scutecele în care Pruncul a fost înfășat erau, de fapt, giulgiurile care L-au înfășurat înainte de a fi așezat în mormânt”, a explicat Preasfinția Sa.

„Așadar, Sfânta Anastasia a adus bucurie creştinilor din Roma în urmă cu 1.700 de ani, dar a adus mângâiere şi alinare multor oameni care suferiseră în timpul regimului comunist”, amintind: nedreptăți, cenzură, atitudine ostilă mai ales față de Pruncul Mântuitor a cărui naștere nu era niciodată cinstită, mănăstiri închise, biserici dărâmate, familii de intelectuali și de clerici așezate la marginea societății.

La finalul cuvântului, ierarhul a reamintit că cea mai înaltă formă de cinstire a eroilor este rugăciunea.


Vezi galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente