PS Timotei: Sf. Antonie a avut întotdeauna în minte frica de Dumnezeu și gândirea la moarte

De hramul bisericii „Sfântul Anton” – Curtea Veche din București, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a vorbit credincioșilor despre viața virtuoasă și plină de nevoințe a Sf. Cuvios Antonie cel Mare.

„Din cei 105 ani ai vieții lui, aproximativ 90 i-a petrecut în viață pustnicească. Despre nevoința și asceza lui nu putem spune suficient, întrucât s-a luptat până la sânge cu potrivnicul binelui, adică cu diavolul. Sf. Antonie cel Mare a avut întotdeauna în minte frica de Dumnezeu și gândirea la moarte”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După ce mai întâi a viețuit 20 de ani într-un mormânt părăsit din Egiptul de altădată și alți 40 în Muntele Kolzim, Sf. Cuv. Antonie le spunea ucenicilor referindu-se la lupta sa cu demonii, și în general la lupta creștinilor: „Am văzut toate ispitirile diavolului, le-am cunoscut pe toate. Cu puține lucruri îl putem noi înfrunta, mai ales cu smerenie, cu blândețe, cu frica de Dumnezeu”.

Sfatul Preasfinției Sale adresat credincioșilor prezenți în număr mare la sărbătoarea hramului paraclisului patriarhal a fost ca pe lângă cuvintele Scripturii, „să ne sprijinim pe lecturi de mare folos sufletesc: paginile Patericului și ale Filocaliei”.

„Paginile Filocaliei se deschid cu 170 de învățături despre Cuviosul Antonie, cuvinte pe care le-a rostit în timpul viețuirii sale, și au fost consemnate de ucenicii săi, mai ales de autobiograful principal: Sf. Ierarh Atanasie al Alexandriei” a menționat Preasfinția Sa.

De asemenea ierarhul a spus că „Patericul și Filocalia se adresează celor iubitori de viață duhovnicească”.

Credincioșii prezenți au avut bucuria de a cinsti un fragment din sfintele moaşte ale cuviosului egiptean, aflat în patrimoniul lăcașului de cult din vara anului 2017.

În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Mirea Aurelian, pe seama Parohiei Gherman din Protoieria Ilfov Sud.

Foto credit: Ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…