PS Timotei Prahoveanul: Sărbătoarea Sf. Trei Ierarhi este un model desăvârșit de ascultare față de porunca Bisericii

„Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este un model desăvârșit de ascultare față de porunca Bisericii, de unire”, a evidențiat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul miercuri, la slujba privegherii oficiată la Catedrala Patriarhală.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a explicat că Sfinții Trei Ierarhi „sunt modele nu doar pentru școlile de teologie, așa cum s-a stabilit în 1936 la Atena, ci și pentru monahi, credincioși și pentru toți cei care au râvnă și zel asemenea râvnei pe care au avut-o ei în urmă cu aproximativ 1600 de ani”.

Ierarhul a prezentat în cadrul cuvântului rostit cum s-a ajuns ca cei trei arhierei să fie prăznuiți în cadrul aceleiași sărbători.

„În urmă cu aproximativ 1000 de ani, în cetatea Constantinopolului s-a iscat o dispută între credincioși, unii considerându-l mai mare între cei trei pe Sfântul Vasile pentru lucrarea sa misionară și filantropică specială, alții l-au considerat mai mare pe Sfântul Grigorie pentru cuvintele profunde prin care și-a expus învățătura despre Sfânta Treime, iar alții îl considerau mai mare pe Sfântul Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator al vremii sale și un adevărat artist al cuvântului”.

În disputa iscată, a explicat Preasfinția Sa, avea să aducă pace Episcopul Ioan al Evhaitelor care avea o evlavie deosebită la toți cei trei sfinți deopotrivă.

„Sfinții Trei Ierarhi i s-au arătat și i-au spus că ei sunt într-o comuniune desăvârșită, că la Dumnezeu nu este unul mai mare și altul mai mic, că râvna lor pentru biserică trebuie să fie model de iubire și nu de discordie”, a spus ierarhul.

După arătare, Episcopul Ioan le-a vorbit credincioșilor și i-a îndemnat să găsească o zi potrivită ca cei trei sfinți ai Bisericii să fie prăznuiți împreună, ca exemplu al comuniunii lor desăvârșite.

Astfel s-a ales ziua de 30 ianuarie care încheie o lună plină de sărbători importante atât ale sfinților mari ierarhi ai Bisericii cât și ale unor cuvioși părinți ai pustiei care au rămas modele pentru creștini și pentru viețuitorii din mănăstiri, a menționat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Procesiune cu sfintele moaște ale Sfinților Trei Ierarhi

La finalul slujbei de Priveghere, soborul slujitor, în fruntea căruia s-a aflat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul, a mers în procesiune cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi în jurul Catedralei Patriarhale istorice.

Procesiunea în cinstea Sf. Trei Ierarhi de la Catedrala Patriarhală. Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Sfintele moaște vor putea fi cinstite în Catedrala Patriarhală pe tot parcursul zilei de 30 ianuarie.

Fragmentele din moaștele Sf. Trei Ierarhi fac parte din Patrimoniul Paraclisului „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Sf. Trei Ierarhi

Pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, îi sărbătorim împreună pe 30 ianuarie, ca pe cei mai mari învăţători şi păstori ai Bisericii și prăznuim roadele pe care multa lor strădanie le-a adus Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos.

În sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţii Trei Ierarhi au şi date individuale de pomenire: Sf. Vasile pe 1 ianuarie, Sf. Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Sf. Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie şi 13 noiembrie.

Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente