PS Timotei Prahoveanul: „Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una dintre sărbătorile pe care noi o aşteptăm cu mare drag”

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2016, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

În cuvântul rostit, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să urmeze învăţăturile Maicii Domnului şi ale Fiului ei.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ca şi toate sărbătorile care îi sunt închinate, ne aduce aminte de predica pe care ea a rostit-o, una dintre cele mai scurte şi cele mai importante predici care s-au auzit vreodată. Aflându-se împreună cu ucenicii, alături de Mântuitorul la Nunta din Cana Galileii Maica Domnului le-a spus celor prezenţi: «Faceţi orice vă va spune». Acest lucru ni-l spune astăzi şi permanent Maica Domnului: să împliniţi tot ceea ce v-a învăţat Fiul Meu. Şi dacă El ne-a vorbit despre iubire noi trebuie să ne ruşinăm că avem atât de puţină iubire. Şi dacă Mântuitorul ne-a învăţat să iertăm noi iarăşi trebuie să plecăm capul şi să recunoaştem că iertăm foarte greu sau deloc. Sărbătoarea Maicii Domnului este una dintre sărbătorile pe care noi o aşteptăm cu mare drag.

Învăţătura despre supravenerarea Maicii Domnului s-a elaborat la Sinoadele III şi IV Ecumenic.

Părinţii Bisericii au formulat învăţătura despre cinstirea Maicii Domnului, mai ales la cele două sinoade ecumenice de la 431, respective, 451 în veacul al V-lea. Împărăteasa Pulheria, la cel de-al IV-lea Sinod Ecumenic, i-a cerut Patriarhului Juvenalie al Ierusalimului să-i trimită o parte din moaştele ei. Atunci, Juvenalie, în plenul Sinodului a spus: «am păstrat la Ierusalim această sfântă predanie şi anume, că trupul ei a fost ridicat la Cer îndată după ce a fost aşezat în mormânt de Dumnezeiescul ei Fiu, dar îţi vom trimite ţie, Împărăteasă Pulheria, o parte din Brâul care a fost găsit în mormântul de la Ghetsimani», a mai explicat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La final, Preasfinţitul Părinte Timotei a vorbit şi despre martiriul Sfinţilor Brâncoveni care a avut loc în 15 august 1714.

Răspunsurile liturgice au fost date la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, iar la Sfânta Liturghie de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente