PS Timotei Prahoveanul: Rugăciunea permanentă alungă gândurile cele rele din inima noastră (VIDEO)

Creștinii ortodocși s-au aflat astăzi 12 martie 2017 în Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști. La Catedrala Patriarhală din București  Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că prin pocăință și ascultare omul poate obține iertarea care vine numai de la Mântuitorul Hristos.

Din Evanghelia citită astăzi aflăm că iertarea poate fi dăruită nouă numai de Mântuitorul Hristos. Acest mare dar al iertării, pe care Mântuitorul l-a pronunțat și față de cel bolnav din Capernaum, ni se oferă întotdeauna și nouă când îl cerem. Noi primim iertarea atunci când cerem acest lucru cu pocăință, când ne asemănăm celor de altădată care au devenit pentru noi dascăli ai pocăinței prin exemplul lor, a spus Preasfinția Sa.

Continuând cuvântul său, ierarhul a spus că în viața creștinului există un război permanent al gândurilor cu care acesta trebuie să se lupte.

În viața noastră există un permanent război al gândurilor pe care unul dintre părinții Bisericii l-a numit războiul nevăzut. La acest război noi trebuie să opunem rugăciunea. Un părinte al Filocaliei, Marcu Ascetul, ne spune că așa precum focul nu rămâne cu putere în apă, tot așa gândurile cele rele nu persistă în mintea celor iubitori de osteneală. Un ajutor în lupta contra patimilor avem în rugăciunea Doamne Iisuse Hristose Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă. Rugăciunea permanentă alungă gândurile cele rele din inima noastră, a spus PS Timotei.

În finalul predicii, părintele episcop a subliniat că cei care l-au adus pe slăbănogul din pericopa evanghelică sunt prieteni adevărați ai acestuia.

Este foarte importantă credința altora. Omul bolnav din Evanghelia de astăzi nu ar fi putut ajunge singur în fața Mântuitorului. De multe ori constatăm că prietenii adevărați se pot număra pe degetele de la o mână. Prietenii adevărați sunt rari. Și pentru că sunt rari, sunt foarte prețioși. Îi putem considera pe cei patru care l-au adus pe slăbănog înaintea Mântuitorului prieteni adevărați ai aceluia, a concluzionat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

_____________________________________________________________________________

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit pe teologul Călin Irinel diacon pe seama parohiei Acoperământul Maicii Domnului din Sectorul 6. De asemenea, diaconul Marius Adrian Gheorghe a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Pleasa din Ploiești.

Comentarii Facebook


Știri recente