PS Timotei Prahoveanul: Pilda sutașului este o lecție de smerenie autentică

Comunitatea parohială din localitatea Bobolia, județul Prahova, a primit astăzi vizita Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit noua pictură a bisericii și a oficiat Sfânta Liturghie.

În cuvântul rostit la slujba din 2 iulie 2017, ierarhul a subliniat trei mari motive de bucurie pentru credincioșii din satul Bobolia: sfințirea bisericii, sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, dar și prezentarea uneia dintre cele mai frumoase întâmplări din paginile Sfintei Evanghelii.

Preasfinția Sa a asemănat bucuria sfințirii unei biserici cu bucuria Învierii:

Vorbind despre bucuria sfințirii unei bisericii marii teologi au pornit de la un stih pe care Biserica îl pune înaintea credincioșilor în ziua de Paști: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne veselim întru ea», a precizat PS Timotei conform Trinitas TV.

Reflectând asupra textului evanghelic duminical, ierarhul a spus că smerenia este o virtute rară care înnobilează sufletul unei persoane.

Pilda sutașului este o lecție de smerenie autentică la care noi trebuie să privim permanent. Acesta, deși avea un rang mai înalt și l-ar fi putut privi de sus pe slujitorul său, s-a îngrijit pentru vindecarea lui și ultima speranță și-a îndreptat-o către Mântuitorul Hristos.

În a doua parte a predicii, ierarhul a vorbit despre măreția, curajul și evlavia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Biserica l-a canonizat pe Sfântul Ștefan pentru faptul că a iubit foarte mult și a apărat credința ortodoxă. Scut s-a făcut Moldova în acea vreme pentru a apăra întreaga creștinătate. Meritul deosebit al Sfântului Voievod a fost acela că a rămas străjer al credinței celei adevărate luptând și cu propriile lui brațe și fiind rănit în luptă.

Cine se mai poate lăuda cu atâtea ctitorii pe care le-a făcut El? Unele dintre ele uimesc întreaga lume, cum ar fi Mănăstirile Neamț, Putna, Voroneț, a adăugat PS Timotei.

Să cerem cu multă nădejde credința pe care a avut-o marele domn al Moldovei și credința pe care a avut-o ofițerul roman din Evanghelie, dimpreună cu smerenia lor și cu dragostea față de semeni, a îndemnat Preasfinția Sa.

În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei a oficiat două hirotonii. La final, Pr. Constantin Mușat, parohul comunității, a fost hirotesit iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente