PS Timotei Prahoveanul oferă poporul iudeu ca model de unitate în credință

Prezentând episodul evanghelic în care Mântuitorul se întâlnește în Templul din Ierusalim cu paraliticul pe care îl vindecase la scăldătoarea Vitezda (Ioan 5: 1-15) Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a elogiat atașamentul poporului iudeu din acea vreme față de Templu și de credința lor.

„Dacă nu ar fi ținut legătura cu Templul și dacă credința nu i-ar fi unit, astăzi poporul iudeu nu ar fi existat”, a spus Episcopul vicar Timotei Prahoveanul duminică la Mănăstirea Radu Vodă.

Amintind faptul că fiii poporului iudeu călătoreau uneori zile sau săptămâni la rând, pe jos, pentru a fi la marile sărbători în Templul din Ierusalim, ierarhul a întrebat retoric: „Ce-ar însemna dacă Biserica noastră ar chema pe toți românii astăzi la marile sărbători să-și îndrepte pașii spre o anume mănăstire sau către Catedrala Națională?”.

Preasfinția Sa a spus că o astfel de chemare ar stârni numai critici pentru faptul că nu avem identitate.

„Dacă Biserica ne îndeamnă să avem credință puternică în Dumnezeu rămânem indiferenți la chemarea ei”, a semnalat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Iudeii călătoreau zile sau săptămâni la rând și aduceau la Templu jertfă, un miel sau mai mulți, junici sau altceva.

„Ce ar însemna ca noi să cerem celor care vin la biserică să aducă câte un miel?”, a întrebat din nou PS Timotei Prahoveanul, comparând efortul iudeilor cu jertfa nesângerosă instituită în Biserică: prescura din grâul cel mai curat și vinul cel mai bun pe care din ce în ce mai puțini le duc la biserică pentru Euharistie.

Preasfințitul Părinte Timotei a subliniat mai multe aspecte profunde folositoare pentru suflet desprinse din minunea vindecării de la Vitezda, între care și îndelunga răbdare a unui om singur.

Părintele episcop a denunțat indiferența și lipsa de compasiune din zilele noastre, în cazurile în care doar Mântuitorul mai stă lângă paturile de suferință ale bolnavilor, lângă săracii de la ușa bisericii sau alături de părinții uitați de proprii lor copii.

„Și în România unde sunt încă mulți oameni sensibili s-au înmulțit cazurile celor care sunt singuri, a căror singurătate strigă către Dumnezeu în fiecare zi”, a semnalat ierarhul.

„Această singurătate a multora strigă către Dumnezeu și ne acuză pe toți”, a avertizat Preasfinția Sa.

La final, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a îndemnat la rugăciune către Dumnezeu pentru a primi sprijin în a fi „mai atenți cu noi și cu cei de lângă noi și în același timp împreună- lucrători cu Mântuitorul”.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…