PS Timotei Prahoveanul: Minunata lucrare a profetului Ilie avea să anticipeze și să anunțe Taina Bisericii

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat miercuri Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. Cu această ocazie, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre minunile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, care aveau să anticipeze și să anunțe Tainele Bisericii.

„Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul ne cheamă la aleasă prăznuire a unui om bineplăcut lui Dumnezeu, înaintemergător al celei de a doua veniri a Mântuitorului Hristos și temei al prorocilor, așa cum îl descrie troparul”, a subliniat în deschidere ierarhul.

Relatând principalele evenimente din viața profetului, ierarhul a evidențiat faptul că, asemenea lui Moise, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a dorit să-L vadă pe Dumnezeu, însă această dorință i s-a împlinit numai odată cu întruparea Fiului lui Dumnezeu.

„Dorința lui Ilie, și odinioară a lui Moise, de a-L vedea pe Dumnezeu s-a împlinit atunci când Dumnezeu s-a făcut om, când unul din Treime s-a întrupat și am văzut slava Lui, slavă ca unuia născut din Tatăl, plin de har și de adevăr”.

Însă, chiar dacă nu a reușit să-L vadă pe Dumnezeu în timpul petrecut în lume, minunile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul aveau să prefigureze și să anunțe Sfintele Taine.

„Minunata lucrare a profetului Ilie avea să anticipeze și să anunțe Taina Bisericii, Sfântul Ioan Gură de Aur în scrierile lui ne spune că ceea ce s-a întâmplat în femeii văduve din Sarepta Sidonului reprezintă taina și lucrarea Bisericii. Apa puțină, pe care o avea femeia în casă, amintește de apa Botezului, făina din vas – Euharistia, puținul untdelemn – Taina Sfântului Maslu, iar cele câteva lemne pe care le avea femeia pentru a-i face ultima turtă înainte de a muri reprezintă Taina Crucii”, a subliniat ierarhul.

„Referindu-se la Profetul Ilie, Mântuitorul a amintit, cum am ascultat în Evanghelia de astăzi, concetățenilor săi din cetatea Nazaretului, altădată, aflându-se cu ucenicii Mântuitorul i-a întrebat: ˂Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?˃, iar ucenicii i-au răspuns: ˂Unii zic că Ioan Botezătorul, Ilie, Ieremia sau unul dintre proroci˃”.

„Profetul Ilie ni se arată ca un mare apărător al legii lui Dumnezeu, ni se arată ca un neînfricat proroc și un om aprins de multă râvnă, de credință și de curaj fără margini”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Sfântul Proroc Ilie este apropiat nouă întrucât numeroase biserici și mănăstiri îi sunt închinate, numeroși frați ai noștri români, aproximativ 150.000 poartă numele lui, întrucât el a trăit în locuri care au legătură cu poporul român”.

„Ne rugăm Sfântului Proroc Ilie să ne dăruiască și nouă râvna misiunii sale, curajul și dragostea sa fără de margini arătate lui Dumnezeu și credința care îl poate ridica pe om din starea aceasta de țărână până la creatorul său”, a adăugat în încheiere Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente