PS Timotei Prahoveanul: Mântuitorul i-a sfătuit pe ucenici să caute prin fapte locurile înalte, nu prin privilegii

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, conduce procesiunea ultimei zile din pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, în Sectorul 6 al Capitalei.

Duminică dimineață au fost vizitate Parohiile Cotroceni și Militari 2, după care cinstitele moaște au ajuns la Biserica Brâncuși, Paraclis patriarhal. PS Timotei a oficiat Sfânta Liturghie și a vorbit despre solicitarea adresată Mântuitorului de doi dintre apostoli: să stea unul de-a dreapta și altul de-a stânga Sa.

„Căutau favoruri ei, oameni încă aflați în mers, care nu înțelegeau deplin taina împărăției lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfinția Sa.

Să caute prin fapte locurile înalte, nu prin privilegii

PS Timotei a explicat că mulți din vremea aceea îl vedeau pe Mântuitorul ca pe singurul care ar fi putut răsturna stăpânirea romană, care îi robea de aproape un veac.

„De aceea mulți, după ce Mântuitorul a făcut anumite minuni – cum a fost și Înmulțirea pâinilor, au dorit să-l proclame rege, dar el nu a primit”.

Preasfințitul Părinte Timotei a amintit cuvintele pe care Mântuitorul le-a spus în fața lui Pilat: Împărăția mea nu este din lumea aceasta.

„El venise pentru a instaura și a pregăti o altă împărăție, veșnică, dar ucenicii n-au înțeles. Credeau că el merge la Ierusalim și va fi ales rege și doreau funcțiile cele mai de cinste”.

Dar Mântuitorul le-a oferit o altă variantă și le-a spus: Care dintre voi vrea să fie mai mare, să fie slujitorul tuturor.

„Mântuitorul nu a acceptat favorurile pe care le-ar fi preferat unii dintre ei. Mântuitorul le-a arătat că aceste locuri se vor oferi în împărăția lui celor care merită, nu celor care le preferă, nu celor care le cer, le doresc și celor care vor arăta prin fapte că aceste locuri li se cuvin”.

„Mântuitorul i-a sfătuit de ucenicii săi să caute prin fapte locurile înalte, nu prin privilegii”.

Nu ambițiile noastre și nu doririle deșarte

Postul Mare este perioada de tânguire, de căință, de întoarcere. De aceea cele mai frumoase cuvinte și cântări ale Bisericii se regăsesc în această perioadă, a spus în continuare Preasfinția Sa. „Este o frumusețe copleșitoare pe lângă care noi adeseori trecem grăbiți sau indiferenți”.

„Dar această perioadă este răgaz de a ne schimba și de a întâmpina altfel marea sărbătoare a Învierii Domnului. Cugetul, cele dinăuntru, dar și faptele noastre ne pot oferi locuri de cinste. Nu ambițiile noastre și nu doririle deșarte; ci faptele, inima, gândul curat și smerit care ne-ar putea întoarce la Dumnezeu”.

În cadrul Sfintei Liturghii, la Biserica Brâncuși au avut loc două hirotonii, una în diacon, alta în preot. La slujbă, între credincioși s-au aflat Primarul Sectorului 6 și Primarul orașului Buftea.

Moaștele Sfântului Dimitrie pleacă în continuare spre Parohia Militari 1, Mănăstirea Chiajna, Parohia Belvedere. Seara va avea loc un popas mai mare la Biserica „Sfânta Vineri” – Drumul Taberei, unde va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, în toate protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic special și o procesiune cu moaștele sfântului.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente