PS Timotei Prahoveanul la sfinţirea capelei Universităţii Hyperion: Cel mai cel mai important este dorul de Dumnezeu

În Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, la sfinţirea capelei Universităţii Hyperion din Capitală, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit despre dorurile pe care le avem noi oamenii în viaţă şi a remarcat că cel mai important este dorul de Dumnezeu.

Deşi a făcut referire la dorul de părinţi, de locurile natale sau de oamenii dragi, ierarhul a spus că „primul dintre ele este dorul după Dumnezeu, după darurile Sale bogate, după darul Sfântului Duh pe care l-am primit la Sfântul Botez”.

În contextul pildei fiului risipitor care s-a întors cu pocăinţă la Tatăl său, mânat de dorul după veşnicie, ierarhul a precizat că „într-o zi ni se face dor de Dumnezeu chiar dacă noi trăim într-o viaţă care pare să ne ofere totul”, pentru că suntem chemaţi spre nemurire.

Preasfinţia Sa a oferit exemplu pe fiul din evanghelie „plecat departe de Dumnezeu, dar care a avut până la urmă acest gând, această dorinţă, acest dor de a se întoarce şi într-o zi şi-a revenit în sine”.

Ţara îndepărtată – „spaţiul uitării de Dumnezeu”

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a atras atenţia asupra faptului că ţara îndepărtată din Evanghelie reprezintă „spaţiul uitării de Dumnezeu” şi a îndemnat ca fiecare dintre noi, dacă se află în acest loc, să îşi revină în sine şi să întoarcă la Părintele Ceresc.

„Dacă şi noi am cunoscut vreodată vreo călătorie mai lungă sau mai scurtă în acest spaţiu al uitării de Dumnezeu este numaidecât necesară calea întoarcerii, calea revenirii la Părintele cel Bun”, a spus Părintele Episcop care apoi a subliniat că „această cale duce întotdeauna în Biserică”.

Refertior la acest aspect, Preasfinţia Sa a apreciat iniţiativa de a fi ctitorită o capelă într-un loc unde există mulţi tineri care au astfel posibilitatea să vină mai aproape de Dumnezeu.

„Este lăudabilă această dorinţă de a se zidi lângă un cămin studenţesc o biserică”, mai ales „într-o vreme în care oamenii caută să-şi petreacă timpul în alte moduri, mai puţin prin rugăciune şi mai puţin cu gândul de a se cunoaşte fiecare mai bine pe sine, aşa cum reuşim atunci când venim în Biserică pentru a I cere ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

Dacă l-am pierdut pe Dumnezeu, am pierdut tot

Totodată, Părintele Episcop Timotei a trans un semnal de alarmă asupra libertăţii înţelese eronat care nu duce la mântuire şi a spus că adevărata libertate este numai în Hristos.

„Putem avea totul, putem avea laude, diplome şi cinste multă, dacă l-am pierdut pe Dumnezeu am pierdut totul”, a spus Preasfinţia Sa.

La finalul Liturghiei, oficiată după slujba de sfinţire, Episopul vicar Timotei Prahoveanul a oferit, din partea Părintelui Patriarh Daniel, ordine şi distincţii celor care s-au implicat în construirea capelei.

Prof. Ion Spânulescu, Preşedintele Universităţii Hyperion, a primit ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Foto credit: Mircea Popa/Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente