PS Timotei Prahoveanul la hramul Mănăstirii Samurcăşeşti: Sf. Parascheva este un mare dar pentru noi

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit vineri la hramul Mănăstirii Samurcăşeşti din judeţul Ilfov.

La predica de la Liturghie, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit despre importanţa sfintelor moaşte, sfinţenie şi viaţa Cuvioasei Parascheva.

„Moaştele unui sfânt sunt purtătoare de har – fie că a fost monah, sihastru, demnitar, boier, voievod sau martir, – pentru că aceşti sfinţi au dobândit harul lui Dumnezeu. Viaţa lor a fost închinată Domnului. Ne amintim cuvintele Sfântului Apostol Pavel: Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine (Galateni 2:20). Sunt oameni care au astfel de trăire”.

„Sfânta Parascheva, asemenea celorlalţi sfinţi, a devenit purtătoare de Dumnezeu, purtătoarea darurilor Duhului Sfânt. De aceea, şi trupul ei, după plecarea sufletului către Dumnezeu, a rămas vas cinstit”.

„…Sfânta Parascheva a fost şi rămâne un mare dar pentru noi. Minunile care au urmat în aceşti aproape 400 de ani, de când moaştele ei au fost aduse la Iaşi, au uimit şi uimesc lumea”.

„Pomenirea unui sfânt nu este pentru noi doar un prilej de a primi şi cere rezolvarea anumitor probleme. Pomenirea unui sfânt este şi un motiv de a învăţa din viaţa lui, de a ne schimba şi noi felul de a fi şi de a gândi. Va trebui să învăţăm din dragostea Sfintei Parascheva, din râvna ei pentru Dumnezeu”.

„Niciun sfânt care are moaştele în România nu se bucură de o asemenea cinstire”, a subliniat PS Timotei Prahoveanul.

Viaţa Sfintei Parascheva de la Iaşi poate fi lecturată aici.

Mănăstirea Samurcăşeşti a luat fiinţă în anul 1808, fiind zidită de vornicul Constantin Samurcaş, pe moşia sa din satul Ciorogârla, aflată la o distanţă de 15 km de Bucureşti. Istoricul integral, aici.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica 

Comentarii Facebook


Știri recente