PS Timotei Prahoveanul la hramul bisericii Sf. Ioan Piaţă: Fiecare biserică este o şcoală a pocăinţei

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit credincioşilor prezenţi la hramul parohiei Sfântul Ioan Piaţă din Capitală despre importanţa pocăinţei în vederea dobândirii mântuirii. El a numit Bisericile drept şcoli ale pocăinţei argumentând că „slujitorii sfintelor altare ne amintesc cuvintele pe care le-a rostit mai întâi Sfântul Ioan Botezătorul şi pe care le-a reluat şi le-a dat conţinut şi frumuseţe Mântuitorul Hristos”.

PS Timotei Prahoveanul a avertizat că „fiecare dintre noi are nevoie de pocăinţă” şi l-a oferit ca exemplu pe Sfântul Apostol Pavel care, deşi asculta poruncile Domnului, se considera „cel dintâi dintre păcătoşi”.

„Nimeni, nici cei care se consideră drepţi, care ştiu că au săvârşit păcate mai puţine sau care s-au ferit de la anumite păcate nu pot să se considere desăvârşiţi pentru că toţi oamenii sunt păcătoşi”, a afirmat PS Timotei Prahoveanul.

Preasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi şi despre atitudinea pe care trebuie să o avem atunci când intrăm în Casa Domnului să ne rugăm. „Când venim la aceste şcoli ale pocăinţei”, a spus ierarhul, „trebuie să trăim pocăinţa încă din momentul când intrăm în biserică şi acest lucru se arată, dacă noi dorim să devenim lucrători ai pocăinţei, prin felul în care ne comportăm, prin felul în care ne rugăm pentru a primi iertarea păcatelor de la Mântuitorul Hristos”.

Anul acesta se împlinesc 200 ani de la prima restaurare a lăcaşului de cult construit de breslaşii cojocari şi boiangii în 1774. Momentul aniversar a fost marcat de Episcopul Timotei în cuvântul său.

„200 ani sunt importanţi, deşi veşnicia aşezată lângă 200 ani este mult mai importantă, dar totuşi trecerea anilor ne arată faptul că mulţi dintre oamenii care au venit aici rugându-se cu adevărat şi iubindu-L pe Dumnezeu au dobândit Împărăţia Cerurilor”, a evidenţiat ierarhul.

PS Timotei a explicat că faptul că pentru o biserică „o aniversare nu este importantă numai pentru anii care au trecut peste ea, ci este mai ales importantă pentru generaţiile de credincioşi care s-au rugat cu stăruinţă, care au cerut lui Dumnezeu iertarea păcatelor, mijlocire şi ocrotire în drumul vieţii lor”.

Cuvântul a fost rostit de Preasfinţia Sa în cadrul Liturghiei oficiată cu prilejul sărbătorii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Din soborul slujit a făcut parte şi părintele Florin Busuioc, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală.


Reparată şi împodobită în mai multe rânduri, a fost restaurată din temelie în secolul XX în timpul patriarhilor Miron Cristea şi Nicodim Munteanu între anii 1930 – 1940, iar pictura a fost reînnoită de Iosif Keber. La 30 mai 1986 s-a efectuat translaţia pe o distanţă de 23 m, sub un unghi de 37°, pe o cale în pantă de 2,8°, soluţie proiectată şi executată de echipa condusă de ing. Eugen Iordăchescu.

Foto credit: Captură video Trinitas Tv

Comentarii Facebook


Știri recente