PS Timotei Prahoveanul îndeamnă ca prin milostenie şi fapte bune să ne trimitem comoara noastră în Ceruri

Iertarea, postul şi adunarea adevăratelor comori în Împărăţia lui Dumnezeu au fost temele principale abordate de PS Timotei Prahoveanul în omilia din duminica izgonirii lui Adam din Rai. Unul dintre îndemnurile principale pe care Ierarhul le-a adresat a fost ca prin milostenie şi fapte bune să ne trimitem comoara noastră în Ceruri, dobândind astfel fericirea veşnică.

Adresându-se celor prezenţi în Catedrala Patriarhală, ierarhul a semnalat faptul că „nu doar Adam a fost izgonit din Rai din pricina călcării poruncii Stăpânului”, ci şi noi ne aflăm „mai întotdeauna în aceeaşi situaţie, fiind exilaţi departe în lumea păcatului” departe de Dumnezeu şi fără comuniune cu El.

„În faţa unei astfel de situaţii”, a precizat Ierarhul, „Biserica ne cheamă stăruitor să ne întoarcem la Dumnezeu cu care am rupt comuniunea, să ne întoarce prin postire să cerem îndurare aşa cum a cerut Adam îndată ce a fost alungat din Rai”.

Făcând referire la textul evangheliei, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa actului iertării evidenţiind că măsura cu care noi vom ierta va fi şi măsura cu care Dumnezeu se va raporta la faptele noastre şi ne va acorda iertare. Totodată, el a îndemnat să răspundem răutăţii cu bunătate.

„Iertarea, nejudecarea celuilalt, puterea de a ierta şi de a iubi pe cei care nu ne iubesc, este cea mai înaltă dovadă că noi suntem ucenicii următori ai lui Hristos”, a subliniat Preasfinţia Sa care a spus că „atunci când cineva răsplăteşte binele cu bine face doar un lucru omenesc, când răsplăteşte binele cu rău face un lucru diavolesc, iar atunci când cineva răsplăteşte răul cu bine abia atunci lucrează după voia lui Dumnezeu”.

În privinţa postului, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a tras un semnal de alarmă asupra faptului că noi oamenii astăzi, de cele mai multe ori găsim scuze pentru a nu ţine postul spunând că „este foarte greu de împlinit, că nu putem să ne lipsim de anumite bucate, că nu mâncarea este cea mai importantă” sau judecăm şi criticăm pe cei care „postesc şi doresc să urmeze poruncilor Mântuitorului”.

Făcând referire la învăţăturile Sfinţilor Părinţi, Ierarhul a explicat că postul adevărat nu înseamnă doar „ferirea de anumite bucate, ci mai ales ferirea de păcate”.

În privinţa comorilor pe care noi oamenii le strângem, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că de cele mai multe ori sunt ascunse în „în vreo proprietate, în maşini sau în lucruri pe care nu le folosim”, însă suntem total nepăsători de viaţa duhovnicească şi nu ţinem cont de cuvintele lui Hristos care spune că „unde este comoara voastră acolo este şi inima voastră”.

Preasfinţia Sa a îndemnat ca prin milostenie şi fapte bune să ne trimitem comoara noastră în Ceruri, deoarece aceste lucruri simple la prima vedere reprezintă părţi din averea noastră cerească.

În acest sens, Ierarhul a făcut referire la bulgarul Dobri Dobrev care s-a mutat în veşnicie recent şi care „în ultimii 20 ani ai vieţii a cerşit pe treptele catedralei din Sofia, iar toţi banii pe care i-a adunat i-a donat Bisericii şi orfelinatelor”.

A devenit una dintre cele mai cunoscute figuri din Bulgaria mai ales pentru dragostea faţă de Biserică şi copiii săraci. El şi-a trimis din vreme toată comoara în ceruri, aşa cum au trimis-o oamenii cu adevărat înţelepţi. Nu le putem cere oamenilor să facă ca Dobri Dobrev, dar mulţi dintre noi pot trimite anumite lucruri în Ceruri pentru a strînge acolo ocomoară cu adevărat preţioasă.

Dobri Dobrev a fost înmormântat joi în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailovo, aşa cum i-a fost dorinţa încă din timpul vieţii. La funeraliile sale a participat Patriarhul Neofit care a venit să-i aducă un ultim omagiu celui supranumit „cerșetorul pentru Hristos”, trecut în veşnicie la vârsta de 103 ani.

Bulgarul a donat în total peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) pentru: Catedrala „Sfântul Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.

Foto credit: Gheorghe Anghel/basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente