PS Timotei Prahoveanul, incursiune în biografia Sf. Ap. Petru și Pavel: Au avut și puncte de vedere diferite, dar un mesaj comun

Predica rostită marți de PS Timotei Prahoveanul de la altarul exterior al Catedralei Patriarhale a reprezentat o incursiune în viețile Sfinților Apostoli Petru și Pavel însoțită de caracteristicile spirituale deosebite ale celor doi corifei.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit mai întâi despre Sfântul Apostol Petru. Pe Sf. Petru l-a caracterizat drept un om simplu, pescar, dar care a simțit imediat dumnezeirea lui Hristos și l-a urmat în cele mai importante momente ale vieții Sale pământești.

Ierarhul a subliniat mai ales smerenia Sf. Petru, apoi a amintit momentul lepădării de Hristos, pocăința și reașezarea Sa în rândul apostolilor. A mai spus că în urma predicii apostolului de la Cincizecime s-au botezat primii 3000 de creștini.

„Sfântul Petru a avut o activitate jertfelnică”, a spus PS Timotei amintind că el a fost printre primii care au fugit la mormânt. „Dar și mai târziu, curajul lui și înțelepciunea cuvintelor aveau să aducă la credința Mântuitorului Hristos pe foarte mulți oameni”.

Partea a doua a predicii a dedicat-o Sfântului Pavel, care a devenit din persecutor al primilor creștini „cel mai înflăcărat Apostol”. PS Timotei a amintit că Saul studiase Legea Veche la școala din Ierusalim și a evocat momentul convertirii, apoi călătoriile misionare și uriașa sa activitate.

Pentru a ilustra activitatea Sfântului Pavel, ierarhul a utilizat cuvintele lui Petre Țuțea care spunea că acest apostol este „mare cât Mediterana”. „Adică necuprins prin ideile, prin cuvintele și prin activitatea pe care a desfășurat-o”, a detaliat PS Timotei Prahoveanul.

La final, părintele episcop vicar a evocat martiriul celor doi apostoli.

„Într-o Romă păgână care lupta împotriva cuvintelor Mântuitorului, într-o vreme în care creștinii erau unși cu rășini și cu smoală și li se dădea foc în grădinile imperiale, Petru și Pavel au mărturisit împreună pentru Mântuitorul Hristos într-o zi de 29 iunie, anul 67” (sau anul 68, după alte opinii).

”Au avut și puncte de vedere diferite

Un detaliu semnalat de PS Timotei în predică a fost acela că cei doi corifei ai apostolilor „au avut și puncte diferite”. El s-a referit la disputa privind circumciderea celor care se converteau la creștinism.

„Sfântul Pavel i-a atras atenția mai vârstnicului și mai cunoscutului apostol al Domnului, Petru. Dar în cele din urmă râvna lor se îndrepta către vestirea Evangheliei, iar icoana îi reprezintă îmbrățișați pentru a arăta mesajul comun al celor doi corifei ai apostolilor”.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Urmărește predica integrală:


Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente