PS Timotei Prahoveanul | Înălțarea Domnului, sărbătoarea care ne învață că suntem făcuți să trăim veșnic

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat joi motivul comemorării eroilor de sărbătoarea Înălțării Domnului, al cărei înțeles profund îl reprezintă pregătirea pentru viața veșnică: După cum sărbătoarea ne învață că există viață dincolo de cea pământească, tot astfel și eroii, care și-au pus viața pentru cei de lângă ei, ne arată că iubirea și mărturisirea sunt mai tari decât moartea.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor oficiat liturghia de sărbătoarea Înălțării Domnului în curtea Catedralei Patriarhale. În omilia sa, a vorbit despre neputința ucenicilor de a înțelege, cât timp Mântuitorul le-a fost alături pe pământ, că El venise să întemeieze o împărăție veșnică.
Dar, îndată după Învierea Sa din morți, Mântuitorul a petrecut împreună cu ucenicii săi vreme de 40 de zile, timp în care le-a dăruit Duh Sfânt și „le-a vorbit despre ce aveau de împlinit pentru a duce învățătura Lui mântuitoare tuturor celor care aveau să creadă în El”.

„Iar înălțarea Sa la ceruri era de fapt încheierea acestei activități mântuitoare, sau publice, care a durat trei ani și jumătate, și întoarcerea în sânul Părintelui Său, de care nu S-a despărțit atâta vreme cât a fost Om”, a explicat ierarhul.

Domnul S-a întors în sânul Părintelui cu trupul înviat, care este „firea omenească pe care a primit-o din Fecioară”. De aceea, spune Preasfințitul Părinte Timotei, „sărbătoarea Înălțării Domnului ne învață pe toți că suntem făcuți ca să trăim veșnic. Nu avem doar o existență efemeră, trecătoare, care durează un număr de ani, mai mulți sau mai puțini. Și noi suntem chemați să trăim veșnic”.

„Despărțirea de ucenicii Săi a fost una plină de bucurie. Erau bucuroși, pentru că L-au simțit permanent viu și alături pe Învățătorul lor, că l-au văzut înviat”, a spus Preasfințitul Timotei. „Scriitorii, înțelepții spun că orice plecare sau orice despărțire înseamnă a muri puțin. Dar ei au înțeles că într-o zi se vor întâlni cu Mântuitorul”.

Prin faptele lor concrete de jertfă supremă, eroii neamului și mărturisitorii credinței strămoșești, inclusiv cei din temnițele comuniste, s-au rânduit în această înțelegere duhovnicească, a mai spus părintele episcop vicar.

Făcând trimitere la un verset din Evanghelia lui Ioan, el i-a definit pe eroii care au apărat țara drept „aceia care își pun viața pentru prietenii lor, adică pentru cei din preajma lor”. Ei „au arătat că iubirea și mărturisirea sunt mai tari decât moartea”, a încheiat ierarhul.

De sărbătoarea „Înălțării Domnului”, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.

La ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe au sunat în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente