PS Timotei Prahoveanul: „Fără smerenie, şansele noastre de a ne apropia de Dumnezeu sunt inexistente”

‘Smerenia este singurul lucru care îl poate înălţa pe om. Fără smerenie, şansele noastre de a ne apropia de Dumnezeu sunt inexistente’, a spus duminică PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Dezvoltând ideea, Episcopul a apreciat că ‘orice virtute este importantă, dar smerenia este piatra nestemată a unei comori pe care o poate dobândi omul care urmează calea Domnului’.

Părintele Episcop a oficiat în Duminica Vameşului şi Fariseului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.

Credincioşii prezenţi au ascultat cuvântul ierarhului care a subliniat că virtutea smereniei trebuie practicată pe tot parcursul vieţii.

‘Drumul smereniei al fiecăruia dintre noi este un drum lung. El nu durează doar o zi sau o lună, ci până la uşa mormântului’, a insistat Preasfinţia Sa.

În continuare, Episcopul a făcut referire la textul biblic din această duminică şi a precizat că ‘singurul judecător care cunoaşte inimile noastre şi toate amănuntele din viaţa noastră este Dumnezeu’. Prin urmare, El ‘nu are niciodată nevoie de biografia şi laudele noastre când venim la biserică’, deoarece ‘cunoaşte ceea ce am făcut bine şi ceea ce am făcut rău’.

Analizând modul de raportare la Dumnezeu al vameşului şi al fariseului, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a evidenţiat: Dumnezeu ‘mai degrabă va primi rugăciunea cea făcută cu umilinţă şi smerenia pe care a avut-o vameşul, în aparenţă dispreţuit de cei din vremea lui, dar în realitate mult mai aproape de Dumnezeu decât cel care se afişa drept şi care dorea să treacă cu o astfel de imagine înaintea oamenilor’.

Răspunsurile liturgice în prima duminică din perioada Triodului au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române la Sfânta Liturghie, iar la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente