PS Timotei Prahoveanul: Duhul Sfânt este prietenul și mijlocitorul tuturor celor care slujesc Biserica

Duhul Sfânt este Prietenul și Mijlocitorul tuturor celor care slujesc Biserica. Biserica nu este doar a episcopului și a preoților. Biserica este mai ales a credincioșilor”, a subliniat duminică Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Observ uneori această diferență, făcută mai ales din malițiozitate, de către unii care se consideră lideri ai vremurilor și care aseamănă Biserica doar cu preoții, cu slujitorii ei. Nu. Credincioșii constituie Trupul tainic al Bisericii.”

„Și, de multe ori, credința credincioșilor este mai puternică sau, dacă nu este mai puternică, o completează pe cea a slujitorilor. Dar Biserica nu aparține vreunui om, indiferent de rangul lui. Biserica aparține Mântuitorului și este permanent asistată de lucrarea Duhului Sfânt”, a adăugat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sf. Duh, vântul nostru bun pe marea vieții

Prezența Duhului Sfânt este o permanentă sărbătoare în Biserică, nu numai în Duminica Rusaliilor, a spus PS Timotei Prahoveanul duminică, 23 iunie 2024. Foto: Mănăstirea Radu Vodă

„Întotdeauna când, în mijlocul furtunilor, corăbiile sunt gata-gata să fie înghițite de valurile mării, corăbierii de altădată, dar și cei din vremea noastră au mărturisit că, deodată, pe neașteptate, au prins un vânt bun și au scăpat din mijlocul valurilor”, a menționat Preasfinția Sa.

„Au fost corăbii despre care se spunea că sunt invincibile, că nu pot fi niciodată distruse de valuri. Știm ce s-a întâmplat cu astfel de corăbii: unele dintre ele s-au pierdut în adâncul mării, iar unele dintre filmele realizate cu astfel de teme atrag foarte multă atenție.”

„Dacă, în mijlocul furtunilor vieții noastre, nu va fi un vânt bun, s-ar putea ca și corabia sufletului nostru să fie învăluită de valuri și înghițită”, a avertizat ierarhul.

„De aceea, Sf. Ap. Pavel, în Epistola către Tesaloniceni, le spunea credincioșilor din Tesalonic: Duhul să nu-l stingeți, prorociile să nu le disprețuiți, țineți ce este bine, feriți-vă de orice înfățișare a răului.”

O permanentă sărbătoare în Biserică

PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sf. Liturghie și Vecernia plecării genunchilor de duminică, 23 iunie 2024, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală. Foto: Mănăstirea Radu Vodă

„Promisiunea trimiterii Duhului Sfânt avea să-i lumineze pe apostoli, să lumineze lumea și să învețe toate, iar prezența Lui este o permanentă sărbătoare, nu doar în Duminica Rusaliilor”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Noi ne bucurăm de sărbătoarea aceasta a Duhului Sfânt și de toate sărbătorile în care primim Duhul Sfânt, pentru că toate ni-l aduc pe Duhul Sfânt mai aproape prin rugăciuni – mai ales cele de la Epicleză, dar și toate celelalte, de la începutul Liturghiei, de la începutul Tainelor Bisericii, când Îl rugăm pe Mângâietorul ca să vină și să binecuvinteze toate, inclusiv pe noi, care ne pregătim pentru o astfel de slujire.”

Duhul Sfânt, fereastră către Dumnezeu

„Voi folosi un cuvânt al cunoscutului teolog român, Părintele Dumitru Stăniloae, care spunea că Duhul Sfânt este asemenea unei ferestre care luminează un loc întunecos, o fereastră care ne deschide către Dumnezeu”, a adăugat Preasfinția Sa.

„Știm că Dumnezeu este inaccesibil după ființa Lui. Nimeni nu-L poate cunoaște, doar Fiul L-a făcut cunoscut și ne aducem aminte de dorința unuia dintre ucenicii Mântuitorului, care I-a spus într-o zi Domnului: Arată-ne nouă pe Tatăl și ne este îndeajuns. Și Domnul i-a răspuns: De atâta vreme ești cu mine și n-ai cunoscut că Tatăl este întru Mine și Eu întru Tatăl?

„Deci (Sfântul Duh este) o fereastră care ne aduce lumină, care aduce căldură și care aduce curaj într-o lume lipsită adeseori de aceste lucruri”, a concluzionat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Ne spune Sfântul Apostol Pavel că roada Duhului se află în bucurie, pace și îndelungă răbdare, facere de bine, credincioșie, blândețe, înfrânare, curăție. Împotriva unora ca acestea nu este lege, adică legea nu le condamnă niciodată”, a amintit ierarhul.

Părintele episcop vicar și-a încheiat cuvântul de învățătură cu îndemnul de a cultiva în viața noastră roadele Duhului menționate de Sf. Ap. Pavel, de a urma modelului Mântuitorului Iisus Hristos, rugându-ne pentru vrăjmași, și de a urma îndemnului Fericitului Augustin de a ne feri de minciună și de a nu ne lupta împotriva fraților.


Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit în Duminica a opta după Paști la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Radu Vodă (arhivă)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente