PS Timotei Prahoveanul: De la Sf. Ier. Iachint învăţăm fidelitatea faţă de cuvintele Evangheliei

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a realizat miercuri în predica de la Catedrala Patriarhală un mic portret al Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de cinstire a sfântului şi a prezentat ce putem învăţa din viaţa sa.

© Basilica.ro / Mircea Florescu

„Sfântul Ierarh Iachint îi reprezintă pe bunii păstori care şi-au împlinit misiunea în vremea slujirii lor în acest teritoriu dintre Carpaţi – Dunăre – Marea Neagră”.

„Învăţăm dragostea faţă de adevărata credinţă, fidelitatea faţă de cuvintele Evangheliei, dorinţa lui de a-i aduce pe toţi către Biserică şi pe oile care nu erau din staulul acesta şi pe care el avea datoria să le îndrepte pe calea cea bună într-o vreme în care prozelitismul eterodox şi pericolele de tot felul erau întâlnite permanent”.

„Învăţăm dragostea faţă de viaţa monahală. Lui i se datorează aducerea în Ţara Românească a Sfântului Nicodim cunoscut ca Nicodim de la Tismana, reorganizator al vieţii monahale şi ctitor a numeroase mănăstiri, dintre care cunoscutele mănăstiri Tismana şi Vodiţa”.

© Basilica.ro / Mircea Florescu

PS Timotei Prahoveanul a vorbit şi despre legătură spirituală pe care Sfântul Ierarh Iachint o avea cu Muntele Athos.

„Trimitea tineri evlavioşi din eparhia sa care erau formaţi la Mănăstirea Cutlumuş din Muntele Athos, recunoscută încă de pe atunci ca şi lavră a Ţării Româneşti”.

„După formarea tinerilor din Ţara Românească, mulţi se întorceau în acest loc, fiind cunoscuţi ca iubitori ai rugăciunii isihaste, slujitori, cântăreţi şi misionari în vremurile respective”.

Părintele Episcop l-a rugat pe Sfântul Ierarh Iachint să înalte rugăciuni înaintea Tronului Preasfintei Treimi „pentru toţi cei care îl cheamă”.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente