PS Timotei Prahoveanul: Când dobândim ceva preţios, ca Unirea din 1859, cel mai important lucru de oferit lui Dumnezeu este rugăciunea

În ziua aniversării Unirii Principatelor Române, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de Te Deum la Catedrala Patriarhală din Capitală.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit în cuvântul său despre importanţa rugăciunii aduse lui Dumnezeu la asemenea evenimente.

„În zilele importante, cum este şi ziua de 24 ianuarie, cel mai înalt semn de cinstire rămâne rugăciunea. Niciun eveniment istoric important ori vreo persoană care a jucat un rol important nu pot fi amintite decât în lumina rugăciunii”.

„Când dobândim un lucru preţios, aşa cum a fost şi Unirea de la 1859 sau alte momente deosebit de importante din istoria României, cel mai important lucru pe care trebuie să I-l oferim lui Dumnezeu este rugăciunea”.

Ierarhul a precizat că unitatea unui neam este menţinută în primul rând de credinţa în Dumnezeu, idealul pe care îl are, precum şi păstrarea tradiţiilor poporului respectiv.

„În aceste aşezări locuite de români, ei s-au străduit să păstreze credinţa, limba, întrucât cei din Ţara Românească se înţelegeau cu românii din Transilvania, cu cei din Moldova, s-au ajutat reciproc, au avut simţăminte de frăţietate, chiar dacă au avut domnitori diferiţi”, a explicat Preasfinţia Sa.

Părintele Episcop a vorbit şi despre darul, respectiv, valoarea unităţii.

„Momentul de la 1859 a fost deosebit de important şi a arătat dorinţa celor din Moldova de a se uni cu cei din Ţara Românească. Unirea avea să-i facă pe cei Moldova şi Ţara Românească mult mai puternici. Uniţi, stăteau mai uşor în faţa vânturilor şi valurilor puternice. Încă din anul 1856, atât în Moldova, cât şi în Ţara Românească s-au unit oamenii care ţineau foarte mult la acest ideal al unirii. Adunările ad-hoc au fost pregătite prin predicile rostite în toate bisericile şi mulţi dintre credincioşi doreau ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”.

„Sărbătoarea Unirii de la 1859 ne aduce aminte de toţi cei care în duh de unitate, de comuniune, privind la icoana Preasfintei Treimi, care a fost realizată de Gheorghe Tattarascu, cunoscut pictor al vremii, îi inspira, pentru că cel mai înalt model de comuniune, unitate, frăţietate, iubire este tocmai Preasfânta Treime”.

„Sărbătoarea de la 24 ianuarie ne îndeamnă acum, cum ne-a îndemnat mereu, la unitate. Unitatea, dorinţa de a păstra credinţa pe care am moştenit-o de la Sfântul Apostol Andrei şi tradiţiile acestui pământ trebuie să domine în faţa altor interese sau în faţa unor dorinţe personale, pe care fiecare dintre oameni le-ar putea avea”.

„Oamenii cu adevărat înţelepţi, oamenii care caută comuniunea, vor trebui să lupte pentru aceasta, indiferent de perioadă. Ne rugăm lui Dumnezeu ca darul unităţii să fie mereu prezent”, a afirmat, în încheiere, PS Timotei Prahoveanul.

În continuarea slujbei de Te Deum, Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române, a difuzat comunicările științifice ale Academiei Române şi Patriarhiei Române privind Unirea Principatelor Române, înregistrate joi la Palatul Patriarhiei.

Slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhală a fost precedată de Sfânta Liturghie, în timpul căreia pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon Rusailă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

Ierarhii şi clericii Bisericii Ortodoxe Române au oficiat marţi slujba de Te Deum, cu ocazia aniversării Unirii de la 1859, în toate bisericile din Patriarhia Română. La sfârșitul slujbei au fost trase clopotele timp de un minut.

Mai multe imagini de la eveniment, în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente