PS Timotei Prahoveanul a slujit la Biserica Palatului Cotroceni. Sf. Mc. Serghie şi Vah sunt ocrotitorii lăcaşului de cult (Video)

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc vineri, 7 octombrie 2016, pe Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah. Cu acest prilej, Biserica din incinta Palatului Cotroceni şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată, la acest moment important, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre martiriul acestor mari sfinţi.

Ştim că Sfinţii Serghie şi Vah erau şefii gărzii imperiale şi au trăit în vremea lui Maximian. Erau preţuiţi pentru activitatea lor chiar şi la curtea împăratului. Dar când acesta a aflat că ei erau în ascuns creştini le-a cerut să aducă jertfe după cum era obiceiul sărbătorilor de la templu. Dar când au fost invitaţi înlăuntrul templului pentru a aduce jertfă idolului cei doi au refuzat. Au avut tăria să îi spună împăratului că ei îl cinstesc pe Împăratul cel fără de moarte, pe Dumnezeul Cel adevărat, nu pe un zeu făcut de mâini omeneşti. Acest curaj al lor le-a pricinuit exilul. Au fost trimişi în exil departe de locul unde activaseră până atunci. Sfântul Vah a murit în urma chinurilor la care a fost supus, iar Serghie a fost decapitat, în cele din urmă, într-o zonă fierbinte şi atunci, fierbinte şi acum, în Siria.  

Biserica din incinta Palatului Cotroceni păstrează spre închinare și un fragment din sfintele lor moaşte, a mai subliniat ierarhul.

Moaştele lor au fost duse în Occident, iar o parte dintre ele au ajuns şi pe pământ românesc prin dania şi bunăvoinţa boierilor Craioveşti,  care le-au adus mai întâi la mănăstirea ctitorită de ei, la Bistriţa Vâlcii, şi apoi aşezate în Catedrala din Curtea de Argeş. Iar în veacul trecut, în urmă cu vreo 60 de ani, au fost duse în Catedrala Mitropolitană din Craiova de unde un fragment, prin rânduiala lui Dumnezeu şi prin dragostea acestor sfinţi, a ajuns şi în această biserică voievodală rectitorită.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit un preot și un diacon.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat şi Parastasul pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult trecuți la Domnul. Biserica Palatului Cotroceni își sărbătorește primul hram pe 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului. Lăcaşul de cult este singurul din Bucureşti ce îi are ca ocrotitori pe Sfinţii M. Mc. Serghie şi Vah

Audio: Radio TRINITAS

Foto: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…