PS Timotei la aniversarea Jandarmeriei: Au slujit ţara, poporul şi Biserica

Delegatul Patriarhului Daniel la evenimentele aniversare dedicate Jandarmeriei Române, PS Timotei Prahoveanul a evidenţiat contribuţia instituţiei la edificarea naţională.   

„Foarte mulţi jandarmi aflaţi sub steagul tricolor au slujit ţara, poporul, i-au slujit pe oameni şi au slujit Biserica”, a evidenţiat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor la finalul slujbei de parastas.

168 de ani de la înființarea Jandarmeriei au fost aniversați, marţi, în București, printr-o ceremonie militară şi religioasă desfășurată în fața Monumentului Eroilor Jandarmi din apropierea Aeroportului Otopeni.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat faptul că Biserica „nu i-a uitat pe cei care şi-au apărat ţara şi neamul deoarece îi cinsteşte prin pomenirile prilejuite de astfel de zile, dar şi prin rugăciunile de la fiecare Liturghie”.

„La fiecare Liturghie noi ne rugăm pentru cei care au apărat ţara şi au slujit-o. Ei rămân pildă peste veacuri”, a subliniat PS Timotei.

Au participat reprezentanți ai Senatului și Camerei Deputaților, corpului diplomatic și altor instituții ale Statului. Au avut loc intonarea imnului național și defilarea gărzii de onoare, precum și o slujbă de pomenire.

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoș, a vorbit despre contribuția instituției pe care o conduce la înfăptuirea unității naționale, dar și la crearea unei forțe moderne, cu care susține că România se poate mândri.

Jandarmeria Română datează din 1850

 

În data de 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, aproba hotărârea Divanului obștesc și semna „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, oferindu-i astfel statut juridic și stabilindu-i principii de organizare și funcționare.

În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente