PS Timotei: „Judecata din urmă este un subiect pe care îl amânăm, nu-l dorim”

„Cutremurătoare cuvinte în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți ascultăm întotdeauna cu o săptămână înainte de începerea Sfântului și Marelui Post al Paștilor”, a spus PS Timotei Prahoveanul referitor la textul evanghelic citit duminică în cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală. Preasfinția Sa a avertizat asupra faptului că mulți evită să vorbească despre moarte și pregătirea pentru cele veșnice:

„Judecata din urmă este un subiect pe care îl amânăm, nu-l dorim. Nu vorbim despre moarte; sunt oameni care ajunși la o vârstă respectabilă refuză acest subiect, crezând că vor trăi veșnic”.

„Observăm că toți deopotrivă, și slujitori ai Bisericii și oameni care ne considerăm credincioși sau mai apropiați decât alții de Biserică amânăm acest subiect permanent, crezând că vom moșteni lumea și trec zile, săptămâni, și poate ani, când nu oferim nimănui nici măcar o bucată de pâine”, a precizat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ierarhul a îndemnat la conștientizarea caracterului efemer al vieții pe pământ și la urmarea faptelor de milostenie recomandate de Mântuitorul. Părintele Episcop a atras atenția că egoismul este contrar criteriului judecății din urmă: iubirea.

„Aproape că ne rușinăm, noi cei care ajunși la o anumită vârstă constatăm cât de departe suntem de faptele iubirii creștine, cât de rar ne aducem aminte de cei în suferință, cât de puține vizite facem celor bolnavi sau celor aflați în temniță, cât de rar primim pe cineva în casa noastră, cât de rar ne deschidem ușile inimii, ale sufletului pentru a-i primi pe ceilalți”, a spus PS Timotei.

În continuare, Preasfinția Sa a vorbit despre prima venire și a doua venire a Mântuitorului. „Întâi l-am văzut venind smerit într-o peșteră săracă din Betleem, trăind printre cei mulți, fiind abia înțeles de unii și de cei mai mulți refuzat”, dar „a doua sa venire va fi una plină de slavă”. „Atunci va veni să judece vii și morții, după cum mărturisim în Simbolul de credință”.

Pentru a sublinia cât de jertfelnic trebuie să fie creștinul în raport cu aproapele său, PS Timotei a amintit un îndemn al Sf. Ioan Gură de Aur: „Dă pâinea ta celui flămând pentru ca într-o zi Domnul să te așeze la masa Cinei Lui”.

„Înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos Dumnezeul nostru este momentul pentru care trebuie să ne pregătim cel mai mult. Să ne ajute Dumnezeu ca inima noastră să fie mai bună, iar preocupările vieții noastre dintre cele plăcute Lui”, a concluzionat PS Timotei Prahoveanul.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente