PS Timotei: Iair îi reprezintă pe părinții care-și iubesc copiii, care îi duc înaintea Mântuitorului

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a Bisericii Sf. Arh. Mihail și Gavril din Parohia Perșunari, județul Prahova. În omilia sa, ierarhul a explicat ce reprezintă învierea fiicei lui Iair în iconomia mântuirii și a subliniat și un sens legat de realitățile actuale: Iair ne învață sacrificiul și smerenia părintelui care-și aduce copilul în fața lui Dumnezeu.

„Numele de Iair vine de la cuvântul ebraic care desemnează «bogăție» sau «aur» și ar putea fi tradus ca «un om strălucitor»”, a precizat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Mântuitorul a arătat nemărginita Lui milostivire în primul rând pentru credința lui Iair, pentru faptul că, dincolo de situația în care se afla, dincolo de poziția pe care o ocupa, el a venit la Mântuitorul și a recunoscut că El e singurul care are putere”, a adăugat el.

„Era așadar unul dintre slujitorii Legii Vechi care descoperiseră în Mântuitorul Hristos pe Mesia cel așteptat de demult și prezis de profeți.”

Părinții Bisericii ne arată că „moartea acestei copile reprezintă moartea sufletească a omului dinaintea venirii lui Hristos”, iar „intrarea Mântuitorului în casa mai-marelui sinagogii din Capernaum poate fi înțeleasă și ca întruparea, sau înomenirea, Fiului lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

„Faptul că Mântuitorul le-a spus părinților lui Iair să poarte de grijă acestei copile și să îi dea să mănânce reprezintă de fapt permanenta noastră grijă de a înțelege cuvântul lui Dumnezeu și mai ales de a primi hrana cea veșnică a Euharistiei”, a mai spus părintele episcop vicar.

Chemarea pe care Hristos o adresează fetei de a se scula ne amintește îndemnul de a ne ridica din starea de amorțire, de indiferență și de păcat în care ne găsim de la căderea lui Adam, a adăugat el.

Despre tineri și părinți

Talita kumi [„Copilă, scoală-te!” în aramaică – n.red.] reprezintă îndemnul ca toți tinerii să-și întoarcă gândul către Dumnezeu, adică întoarcerea unei tinereți rătăcite”, a continuat ierarhul.

„Tinerii trebuie să privească către Dumnezeu, Care este Calea, Adevărul și Viața. Niciun tânăr nu trebuie să aibă alt model. Pentru tineri, pentru cei mai puțin tineri, pentru cei foarte bătrâni și pentru cei care se află la jumătatea zilelor, singurul model este acela oferit de Mântuitorul Hristos.”

„Iair îi reprezintă pe adevărații părinți, care privesc către copiii lor”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei. „Pentru că, dincolo de bunuri, de bani, de haine, un părinte trebuie să ofere iubire copiilor.”

El i-a menționat pe copiii abandonați, uneori involuntar – de părinții plecați în afara țării la muncă în loc să le rămână aproape pentru a-i sprijini sufletește.

„Iair îi reprezintă pe părinții care-și iubesc copiii, care îi cresc în frică de Dumnezeu, care îi duc înaintea Mântuitorului și care Îl cheamă pe Mântuitorul aproape, rugându-se ca el să le poarte de grijă, să îi vindece, să îi ajute, să-i inspire în tinerețea lor”, a explicat ierarhul.

„Iair este unul dintre slujitorii sinagogii, ai Legii Vechi, care a înțeles că Mântuitorul era Lumina lumii și el a căutat această lumină. Fericiți părinții care au același duh de căutare și aceeași dorință ca aceea manifestată de Iair!”

Resfințirea Bisericii din Perșunari

În finalul omiliei sale, Preasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli și despre biserica a cărei resfințire a oficiat-o.

„Îngerul păzitor al acestei biserici a hotărât ca astăzi să fie slujba de resfințire. Biserica este mai veche”, a menționat el. „A trecut prin multe încercări: aproape dărâmată, reconstruită în urmă cu vreo 40-50 de ani, pictată atunci, repictată acum. ea merge înainte pentru credincioșii care Îl caută pe Dumnezeu și care își pun nădejdea în îngerii păzitori și în protectorii acestei biserici.”

Biserica cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril din Perșunari datează din 1862. La resfințirea de duminică au participat Părintele Paroh Ion Purnichescu, Părintele Ionuţ Negoiţă, Protopop de Urlați, și oficialități locale.

Foto: Trinitas TV / Radu Guțu

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…