PS Timotei: Dumnezeu are oameni drepți în popor chiar și când conducătorii abandonează dreapta slăvire

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. Ierarhul a vorbit despre personalitatea Sfântului Prooroc Ilie, subliniind că a fost plin de râvnă pentru mărturisirea adevăratului Dumnezeu într-o epocă în care Poporul Ales, sub influența conducătorilor, abandonase dreapta credință descoperită prin Moise.

„Sfântul Ilie a fost trimis de Dumnezeu înaintea unui rege nedrept, un rege care călca rânduiala și istoria Poporului Ales. Un rege care, căsătorindu-se cu o prințesă străină din Sidon, fiică de rege, avea să se închine idolilor și să lase închinarea către singurul și adevăratul Dumnezeu”, a menționat ierarhul.

Regele Ahab a refuzat însă Cuvântul lui Dumnezeu trimis prin Sfântul Ilie, fiindcă „s-a crezut nemuritor și stăpân pe vecie”, a adăugat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

De aceea, Dumnezeu i-a dat putere profetului să închidă cerurile și nu a plouat trei ani și jumătate, timp în care acesta a supraviețuit minunat, hrănit de corbi la Pârâul Cherit, pe Valea Hozevei.

Prin confruntarea de pe Muntele Carmel, unde s-au pus două jertfe – una de către preoții păgâni și alta de către proroc – confruntare pe deplin câștigată de Dumnezeul lui Ilie și al lui Moise, „în Regat a fost din nou reașezată închinarea către singurul Dumnezeu”, a amintit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Sfântul Ilie ne vorbește tuturor despre faptul că Dumnezeu are oameni aleși în toate vremurile, chiar și atunci când conducătorii uită de legea Lui. Dumnezeu are pretutindeni și în toate timpurile oameni drepți așa cum a fost Ilie Tesviteanul”, a adăugat ierarhul.

El a precizat că aproximativ 120.000 de români au fost botezați cu numele prorocului, printre care și Părintele Patriarh Daniel, care împlinește miercuri 69 de ani. Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a felicitat pe cei care poartă numele sfântului și a invitat românii să se roage pentru „sănătatea, ajutorul, sporul în toată lucrarea cea bună” ale patriarhului lor.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente