Războiul omului cu gândurile necurate a fost unul dintre subiectele atinse de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în omilia rostită duminică la Catedrala Patriarhală.
Ierarhul a ales să vorbească despre acest aspect în contextul atitudinii fariseilor şi cărturarilor faţă de vindecarea slăbănogului din Capernaum relatată în pericopa duminicală.
După ce Hristos i-a oferit vindecare celui paralizat, cărturarii fiind de faţă au spus în sinea lor că El huleşte, pentru că Mântuitorul i s-a adresat prin cuvintele: Îndrăzneşte, fiule! Iartate sunt păcatele tale!
Cunoscând gândurile lor, Hristos i-a mustrat întrebându-i de ce cugetă cele rele în inima lor.
În acest context, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a vorbit despre lupta cu gândurile la omul contemporan.
Făcând referire la momentul când diavolul, sub închipuirea şarpelui, a ispitit primii oameni în Rai, ierarhul a explicat că o astfel de luptă purtăm fiecare dintre noi.
„Fiecare are astfel de experienţe, şoptiri din acestea dulci care par foarte aromate şi frumos mirositoare, dar apoi simţim gustul amar al lor”.
„La fel se întâmplă şi în inimile noastre. Dacă vom accepta şoptirile celui rău ele se vor transforma în gânduri rele, în păcate şi în patimi”.
Preasfinţia Sa a reamintit sfatul Sfinţilor Părinţi care îndemnau pe toţi să fie „portarii propriilor lor inimi, adică să nu îngăduie să intre în inima lor tot felul de gânduri pentru că ele aduc un război nevăzut”.
„Războiul nevăzut al gândurilor este mult mai greu de purtat decât unul militar. Războiul nevăzut nu poate fi niciodată oprit pentru că lupta unui suflet cu gândurile şi puterile întunericului se încheie la mormânt”, a evidenţiat Episcopul vicar Timotei.
Părintele Episcop a semnalat faptul că mulţi dintre noi nu mai avem această pavăză a gândurilor şi nu mai suntem preocupaţi de gândurile pe care le lăsăm să ne intre în inimă şi suflet.
„Părinţii Bisericii ne recomandau să avem o rânduială în minte, dar noi suntem atât de grăbiţi încât nu mai avem timp să ne spunem rugăciunile, nu mai avem timp să venim la Biserică, să-i slujim pe alţii; cum să ne mai îndreptăm atenţia înspre gândurile care fac atâta rău şi care sunt de fapt sursa păcatelor noastre”, a spus ierarhul.
Omilia a fost rostită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în cadrul sfintei liturghii oficiate duminică, 28 iulie 2019, în Catedrala Patriarhală.
Foto credit: Arhivă Basilica.ro