PS Timotei a explicat de ce au fost aduse moaștele Sf. Constantin Brâncoveanu la Ghighiu de Nașterea Maicii Domnului

„Nu întâmplătoare este așezarea astăzi în Mănăstirea Ghighiu a unui fragment din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni”, a spus miercuri Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La fel ca Sfinții Părinți Ioachim și Ana, familia Brâncovenilor și-a asigurat nașterea în veșnicie prin credință și naștere de prunci, a spus ierarhul.

Dezlegarea blestemului protopărinților Adam și Eva și începutul Zilei a Opta, Ziua Veșniciei, au fost posibile doar prin Nașterea Maicii Domnului, a spus Preasfinția Sa.

Nașterea de copii mântuiește neamul

Episcopul vicar a amintit că poporul evreu a reușit să depășească vicisitudinile istoriei „datorită faptului că familiile lor au avut mulți copii”. Pentru că printr-un Om urma să vină izbăvirea, a nu avea copii era considerat blestem la o familie din Poporul Ales.

„Fecioara Maria și rudenia ei apropiată, Ioan Botezătorul, sunt rodul unei rugăciuni stăruitoare și îndelungate. Nașterea lor, chiar dacă nu a fost asemenea Nașterii Mântuitorului Hristos, a avut totuși lucrare dumnezeiască”, a subliniat ierarhul.

„La bătrânețe, după o rugăciune de foc în Pustiul Hozeva – atât el, cât și soția lui s-au rugat în locuri diferite –, au primit ca dar pe cea «mai înaltă decât cerurile și mai curată decât strălucirile soarelui»”, a adăugat el.

„Să reflectăm îndelung cât de mult s-au rugat acești părinți ca să primească rod la bătrânețe măcar. Nu și-au pierdut nădejdea, deși anii vieții lor trecuseră.”

La fel ca Poporul Ales, în trecut și românii „au biruit cu mulțimea copiilor”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei, menționând situația istorică a românilor din Transilvania, care s-au unit cu România și în virtutea faptului că reprezentau populația majoritară și în creștere din această provincie românească.

În acest sens, familia Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost un model: Domnitorul și Doamna Marica au avut 11 copii, pe care i-au născut și crescut „în frică de Dumnezeu” și „într-o atmosferă de profundă rugăciune”, a spus ierarhul.

O familie sub ocrotirea Maicii Domnului

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu este cunoscută mai ales pentru darul nașterii de prunci oferit celor care se roagă la ea. Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

„Și i-au așezat sub ocrotirea Maicii Domnului, pentru că aceasta era și sărbătoarea Familiei Brâncoveanu, pe lângă sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

El a adăugat că, după martiriul fiilor și soțului ei, Doamna Maria Brâncoveanu a dat și ea dovadă de „tăria pe care martirii au avut-o”.

Iar așezarea unui fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu în Mănăstirea Ghighiu de această sărbătoare ne arată că acest sfânt român și doamna sa au avut o credință „asemenea credinței pe care au avut-o Sfinții Părinți Ioachim și Ana”.

Fragmentul din moaștele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu a fost dăruit mănăstirii de Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit racla acestuia.

Sfântul Martir Constantin Brâncoveanul este patronul cauzei pro-viață din România. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Programul sărbătorilor de la Mănăstirea Ghighiu continuă joi cu Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Părinți Ioachim și Ana. În perioada 7-9 septembrie, la mănăstire se află și racla cu moaștele întregi al Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, adusă de la biserica bucureșteană. În fiecare seară din această perioadă este citit Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni.

În ianuarie 1990, poetul Ioan Alexandru și Părintele Nicolae Tănase înființau, la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București, mișcarea „Salvăm vieți – Pro Vita Brâncoveanu”, care își propunea să salveze copii de la avort. Astfel, sfântul martir este și patronul cauzei pro-viață din România.

La Mănăstirea Ghighiu se găsește Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca”, vestită pentru vindecări minunate și pentru darul nașterii de prunci oferit celor cărora medicii nu le mai dau șanse.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente