Preasfințitul Părinte Sofronie le-a vorbit credincioșilor despre semnificațiile sărbătorii Schimbării la Față, subliniind faptul că „viața noastră nu aparține acestei lumi, ci lumii care vine, Lumii transfigurate a lui Dumnezeu”.
Preasfinția Sa a oficiat marți Sfânta Liturghie la Mănăstirea Izbuc, cu ocazia hramului, informează Episcopia Oradiei.
În mesajul adresat credincioșilor, PS Sofronie a insistat asupra importanței acestei sărbători în ceea ce privește pregătirea pentru viața veșnică, deoarece „astăzi mai facem un pas înainte spre propria noastră veșnicie și ne despărțim treptat de lumea trecătoare de aici”.Totodată, Preasfinția Sa a adăugat că „astăzi Îl vedem pe Hristos așa cum este, adică Marele Preot, Marele Arhiereu”.
Schimbarea la Față a Domnului în imnografie și iconografie
Vorbind despre reprezentările imnografică și iconografică ale acestui praznic împărătesc, PS Sofronie a amintit că „albul invadează primele imagini creștine: și cele sonore, din imnografie; și cele vizuale, din iconografie”.
De asemenea, a explicat simbolistica uneia dintre cele mai vechi cântări bisericești din cadrul Vecerniei, Lumină lină. „Vecernia este, de fapt, vechea slujbă a Luminii. Când lumina soarelui apunea, creștinii se adunau pentru a celebra Lumina Care nu apune, Lumina lumii – Hristos”, a detaliat Preasfinția Sa.
În plus, a mai amintit că primii creștini „simțind apropierea nopții, aveau conștiința apropierii întunericului morții pe care l-a biruit Cel Care a primit moartea pentru noi, Hristos Domnul, strălucind cu Lumina Învierii Sale în întunericul morții și al iadului”.
Lumea transfigurată
Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit și despre A Doua Venire a Mântuitorului, când ni Se va descoperi „în Slava pe care El a arătat-o Ucenicilor la Schimbarea la Față, pentru a transforma radical lumea”.
Preasfinția Sa a explicat că „Dumnezeu n-a creat lumea pentru a o sorti morții și sfârșitului, ci pentru ceva mult mai deosebit, spectaculos și extraordinar: Cer Nou și Pământ Nou. Nimic altceva decât transfigurarea lumii, schimbarea la față a întregii lumi!”
Mănăstirea Izbuc, înfiinţată în anul 1928, este cunoscută în ţară şi în străinătate datorită unui izvor de apă tămăduitor, precum şi a unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Biserica din lemn are hramurile Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Adormirea Maicii Domnului şi Schimbarea la Față a Domnului.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu