PS Sofronie la Mănăstirea Izbuc: În inima omului este Taborul pe care Dumnezeu a ales să strălucească în slavă

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a slujit duminica aceasta la Mănăstirea Izbuc, cu prilejul serbării unuia dintre hramurile așezământului: Schimbarea la Față a Domnului. Peste cinci mii de credincioși au participat la eveniment.

În ajunul praznicului, slujba privegherii a fost oficiată de Arhim. Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţul Mănăstirii Izbuc. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, oficierea Paraclisului Maicii Domnului, a Tainei Sfântului Maslu şi săvârşirea Sfintei Liturghii la miezul nopții.

Duminică, ceremonialul liturgic a fost oficiat de PS Sofronie, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, informează Pr. Cristian Rus, Consilier mass-media al Eparhiei.

În cuvântul rostit, Preasfinţia Sa a vorbit despre frumusețea slavei lui Dumnezeu care îndeamnă la contemplare.

Slava lui Dumnezeu covârșește orice minte, copleșește orice putere omenească, astfel încât omul, învrednicindu-se să o vadă, nu mai are nevoie de nimic, a subliniat PS Sofronie.

Mântuitorul Iisus Hristos S-a schimbat la Față în munte, în singurătate, departe de zgomotul lumii, departe de larma și de tulburarea acestei lumi. Dumnezeu-Fiul a ales să Își arate slava Sa ucenicilor, care văzându-o, contemplându-o, nu au mai dorit să plece, ci să rămână și să facă trei colibe. Acestea simbolizează mulțimea lăcașurilor sfinte, îndeosebi mănăstiri, schituri și așezăminte monastice unde oamenii au căutat din cele mai vechi timpuri să se retragă spre a căuta să vadă slava lui Dumnezeu, a adăugat chiriarhul.

Vederea slavei lui Dumnezeu, contemplarea luminii divine necreate presupune un exercițiu de smerenie deosebit din partea omului, exercițiu ce începe prin îndepărtarea de gândurile cele rele, de patimile trecătoare, prin retragerea în singurătate și meditarea la frumusețea, puterea și iubirea lui Dumnezeu, a explicat PS Sofronie.

Așadar, sărbătoarea de astăzi este o serbare a contemplării. Pentru a-L putea vedea pe Dumnezeu și a se bucura de prezența Sa, omul are mare nevoie de liniște în inimă. Acolo, în inima omului, este Taborul pe care Dumnezeu a ales să strălucească în slavă, a concluzionat ierarhul.

După Sfânta Liturghie, conform unei tradiții statornicite la această mănăstire, fiind prima duminică din lună, un sobor de ieromonahi și preoți a oficiat, cu binecuvântarea ierarhului, Taina Sfântului Maslu.

Comentarii Facebook


Știri recente