PS Sofronie la împlinirea vârstei de cincizeci de ani. Momente festive împletite cu rugăciunea, pastorația și filantropia în Parohia Oradea-Vii

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a serbat împlinirea vârstei de cincizeci de ani prin rugăciune. Pe lângă momentele aniversare, ierarhul a efectuat activități pastorale și filantropice în Parohia Oradea-Vii.

La împlinirea vârstei de cincizeci de ani, în 3 noiembrie 2017, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici în Biserica Sfântul Ierarh Nicolae – Oradea Vii, notează site-ul oficial al Eparhiei.

În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra PS Sofronie, a clerului și credincioșilor din Episcopia Oradiei. La eveniment au fost prezenți numeroși credincioși, între care s-a aflat și tatăl PS Sofronie, Petru Drincec.

În aceeași zi, PS Sofronie, l-a numit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe drept al doilea ocrotitor al parohiei Oradea-Vii, în ziua pomenirii așezării cinstitelor sale moaște în Lida Palestinei. Un alt motiv pentru care a fost așezat acest ocrotitor îl reprezintă activitatea filantropică intensă desfășurată de comunitate prin programul Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Prin Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, zeci de persoane cu probleme de sănătate, cu diferite dizabilităţi şi cu posibilităţi financiare limitate primesc zilnic o masă caldă la domiciliu, iar ocazional îmbrăcăminte, alimente, medicamente, bunuri de folosinţă casnică, dar și burse sociale.

Hrisovul de așezare a celui de-al doilea hram a fost citit la finalul Sfintei Liturghii. Chiriarhul a oferit cu acest prilej o icoană cu reprezentarea marelui mucenic și o contribuție personală pentru programul Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

După ceremonialul liturgic, soborul slujitor a oficiat o slujbă de Te Deum, la care a participat alături de Episcopul Oradiei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, dar și un grup de maici de la Centrul Eparhial din Giula.

Cu acest prilej, Pr. protoiereu Cristian Octavian Rus, consilier cultural și relații mass-media la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a rostit cuvântul intitulat Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la semicentenarul vieții. Cinci decenii de punere în lucrare a darurilor primite de la Dumnezeu.

PS Siluan a adresat Chiriarhului Oradiei urări de ani mulți și binecuvântați din partea Preasfinției sale, a preoților și credincioșilor ortodocși români din Ungaria.

De asemenea, ierarhul a evidențiat dragostea și osteneala PS Sofronie pentru Biserica dreptmăritoare, arătată atât în slujirea ca Episcop al românilor ortodocși din Ungaria, vreme de opt ani (1999-2007), dar și ca Episcop al Oradiei, din 2007 până în prezent.

Felicitări cu acest prilej aniversar a adresat și Pr. Gheorghe Nemeș, directorul sucursalei de la Parohia Oradea-Vii a Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei și coordonatorul programului filantropic Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de mulţumire Părintelui Ceresc pentru darul vieţii, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi tuturor sfinţilor pentru purtarea de grijă şi binefacerile oferite în cei cincizeci de ani de viețuire pe pământ.

A mulţumit părinţilor trupeşti şi celor duhovniceşti, învăţătorilor şi profesorilor, ierarhilor şi tuturor celor care au avut o contribuţie la formarea Preasfinţiei Sale. De asemenea, a adresat mulţumiri celor prezenţi, dar şi fiilor şi fiicelor duhovniceşti ai Episcopiei Oradiei pentru dragostea și rugăciunea cu care îl înconjoară.

În a doua parte a zilei, cei doi ierarhi, împreună cu Părintele director Gheorghe Nemeș, au vizitat două dintre familiile care beneficiază de sprijin din partea parohiei și le-au oferit daruri, după care au mers în vizită la Centrul cultural-social Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Parohiei Oradea-Vii.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente