PS Sofronie la biserica militară din Oradea: „Să nu ne dăm în lături de la martiraj”

Aflat la hramul bisericii militare din cadrul Garnizoanei Oradea, Preasfințitul Părinte Sofronie l-a prezentat pe Sfântul Mucenic Gheorghe ca simbol luminos care să inspire creștinii mai ales în clipele de cumpănă pe care i-a încurajat să fie mărturisitori.

În cuvântul rostit luni la Sfânta Liturghie, Episcopul Oradiei a vorbit celor prezenţi despre semnificaţiile sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, din întreaga lume creștină.

Sfântul Gheorghe – ocrotitor al armatelor creștine

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este, prin biruința sa asupra morții, prin vărsarea sângelui, prin martiriul său, un simbol al biruinței creștine, al biruinței conducătorilor creștini, al biruinței voievozilor și împăraților binecredincioși”, a spus Preasfinția Sa, în data de 23 aprilie.

Ierarhul a subliniat ideea că Sfântul Gheorghe este cinstit nu doar pe pământ ortodox, ci și în afara acestuia: „El a fost ales ocrotitor al armatelor creștine, atât în răsărit, cât și în apus, al voievozilor și împăraților creștini, care au pus efigia sfântului, icoana sa, pe steagurile de luptă”.

La final, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii la curaj și tărie: „Fie ca pilda Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să rămână pentru toți creștinii un simbol luminos, care să ne inspire permanent și să ne aducă aminte, mai ales în clipele de cumpănă, că întâi de toate, suntem creștini, și creștini fiind să nu ne dăm în lături de la martiraj”.

„Fie ca toate înfrângerile din luptele duhovnicești pe care le purtăm în viață, să fie preschimbate, prin harul și cu puterea lui Dumnezeu, în biruință asupra păcatului și a morții, așa cum Sfântul Gheorghe Tropeoforul, a câștigat și a biruit, spre slava lui Dumnezeu”, a mai spus Preasfințitul Părinte Sofronie.

Două hirotonii în cadrul slujbei

În timpul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit pe arhidiaconul Raul Ilie Toma întru preot pe seama bisericii cu hramul Sfânta Treime din Parohia Hidișelu de Sus II, Protopopiatul Oradea.

Noul preot a fost hirotesit duhovnic, primind și distincția de iconom-stavrofor.

Teologul Lucian Teodor Lipai a fost hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Dijir, Protopopiatul Marghita.

Pr. Mircea Ioniţă, capelanul Garnizoanei Oradea, a mulţumit Episcopului pentru prezenţa la hramul bisericii militare, dar şi tuturor cadrelor militare din Oradea și din alte părți ale țării, subliniind importanţa prezenței clerului militar și a sfintelor lăcașuri în cadrul armatei române.

Cu acest prilej, părintele capelan a oferit Ierarhului o icoană reprezentând pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Acordarea de distincții

Generalul Crăciun Leucea a oferit Preasfințitului Părinte Sofronie o imagine înrămată a bisericii militare din Miercurea Ciuc, ctitorită de cadrele militare.

Generalul de brigadă (r) Vasile Creț, președintele Asociației Naționale a cadrelor militare în rezervă și retragere „Alexandru Ioan Cuza”, a oferit Episcopului Oradiei o diplomă de excelență și medalia Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, în semn de înaltă apreciere.

Episcopul Sofronie a felicitat pe pr. Mircea Ioniță pentru activitatea desfășurată și a oferit diplome de apreciere unor persoane care s-au implicat în ridicarea bisericii de lemn din cadrul Garnizoanei Oradea, construită în urmă cu 17 ani.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente