PS Sofronie: Botezul creștin este începutul lucrării de schimbare a minții noastre

La praznicul Bobotezei, PS Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie şi Slujba Aghesmei celei Mari la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea. ‘Botezul creștin este începutul lucrării de schimbare a minții noastre, de restaurare a firii noastre omenești deșirată prin păcat, prin căderea întâiului Adam, pentru ca, prin Noul Adam, prin Jertfa și Învierea Sa, noi să ne înnoim’, le-a spus ierarhul celor prezenţi.

Părintele Episcop a subliniat caracterul treimic al sărbătorii și legătura dintre Botezul Domnului și Taina Sfântului Botez din Sfânta Biserică.

‘Pericopa evanghelică ce s-a citit, de la Sfântul Evanghelist Matei, arată, în chip lămurit, de ce sărbătoarea de astăzi este numită și Arătarea lui Dumnezeu, Teofania sau Epifania, deoarece vedem în cuvintele acesteia descoperirea Sfintei Treimi, așa cum cântăm în troparul praznicului. Dumnezeu vine și Se arată la apa Iordanului prin Fiul Cel Veșnic al Tatălui, pentru ca, privind la Fiul lui Dumnezeu întrupat, să Îl vedem, duhovnicește, pe Tatăl, prin lucrarea Duhului Sfânt’.

Mii de credincioşi orădeni au luat parte la sfintele slujbe din ziua Praznicului Botezului Domnului.

După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul Oradiei a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei, Agheasma Mare, ce a devenit sfântă şi sfinţitoare, aducătoare de multă binecuvântare, de sănătate sufletească şi trupească pentru toţi cei care o iau cu credinţă.

La final, Chiriarhul i-a stropit cu apa proaspăt sfințită pe credincioși. Pentru acest praznic au fost pregătite la noua Catedrală Episcoplă din Oradea 12 vase mari, cu o capacitate totală de șase mii de litri.

Foto Credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente