PS Sofronie a slujit în Palota, cea mai nouă parohie din Episcopia Oradiei

Preasfințitul Părinte Sofronie a slujit marți, în ziua sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în paraclisul comunității ortodoxe din localitatea Palota, județul Bihor. Această parohie, cea mai nouă din Episcopia Oradiei, are aproximativ cincizeci de familii. În prezent, Pr. paroh Cosmin Laviniu Lascu coordonează lucrările de construcție a unui nou locaș de cult.

Conform site-ului oficial al Eparhiei, în satul Palota există numeroși catolici, de etnie germană şi maghiară, iar până în 2010 nu a existat acolo biserică ortodoxă, credincioșii fiind nevoiți să participe la serviciile liturgice în centrul de comună, Sântandrei.

Chiriarhul Oradiei a slujit în capela provizorie de lângă viitorul locaș de cult, care va avea hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca.

În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a subliniat faptul că există o legătură puternică între Născătoarea de Dumnezeu și Sfânta Biserică:

Mergând la templu, la locul prezenței lui Dumnezeu pe pământ, Fecioara se pregătește ea însăși pentru a deveni templul lui Dumnezeu, biserica însuflețită a lui Dumnezeu în care S-a sălășluit Cuvântul Cel Veșnic al Tatălui, Fiul lui Dumnezeu, Mirele și Capul Bisericii, astfel ea devenind, duhovnicește, Maica întregii Biserici.

PS Sofronie l-a felicitat pe părintele paroh și pe credincioşii parohiei Palota pentru dragostea şi râvna sfântă de care dau dovadă față de Biserica dreptmăritoare, dar şi pentru lucrările de construcţie a noii biserici.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Gabriel Călin Abrudan, pe seama bisericii Sfântul Arhidiacon Ștefan din Ursești, metoc al Mănăstirii Izbuc, iar în treapta diaconiei pe teologul Ionuț Florin Lazăr, pe seama Catedralei Episcopale Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…