PS Sofronie a condus ceremonia religioasă dedicată împlinirii a 99 ani de la eliberarea Oradiei de Armata Română

Municipiul Oradea a celebrat vineri 99 ani de la eliberarea oraşului de Armata Română. Cu acest prilej, au fost organizate ample manifestări pentru a comemora evenimentul. Slujba de Te-Deum a fost oficiată de PS Sofronie.                             

Participanţi

La ceremonia oficiată în Catedrala Adormirea Maicii Domnului, biserica cu lună din Oradea, au participat conducători și reprezentanți ai altor confesiuni creștine din Oradea, oficialităţi locale şi judeţene, cadre militare din conducerea Garnizoanei Oradea, reprezentanți ai instituțiilor publice municipale și numeroși credincioși.

A urmat, în faţa sfântului lăcaș, prezentarea onorului militar şi deplasarea în procesiune a participanţilor, de la Catedrala „cu lună”, pe strada Avram Iancu, până la statuia Generalului Traian Moşoiu din Oradea.

Alocuţiuni

Aici s-a intonat Imnul Naţional al României şi s-au rostit alocaţiuni de către Domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea și Domnul Grigore Bartoș, președintele Asociației culturale „Avram Iancu”, care au evocat principalele momente ale eliberării Oradiei și personalitățile participante la acest eveniment.

Festivitatea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Generalului eliberator Traian Moşoiu și defilarea gărzii de onoare.

Istoric

Eliberarea oraşului Oradea în 20 aprilie 1919 a avut profunde semnificaţii istorice. Deşi prima mare conflagraţie mondială se încheiase şi Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia consfinţise pentru totdeauna unirea teritoriilor româneşti înstrăinate sub sceptrul şi coroana regală a României Mari, la graniţa de vest încă se mai aflau fâşii de pământ românesc neeliberate, în care unirea efectivă nu se realizase.

Au fost luni de zile în care locuitorii acestor meleaguri au trecut prin momente de agonie, aşa cum s-a întâmplat şi cu cei din oraşul de pe Crişul Repede.

A venit, însă, și mult așteptatul eveniment al eliberării, în dimineaţa primei zile de Paşti a anului 1919, 20 aprilie, când fruntaşii români ai oraşului au ieşit în întâmpinarea armatei române, ce era condusă de către bravul general Traian Moşoiu. Acesta, însoţit de ofiţeri superiori, a intrat în clădirea primăriei la ora 14, procedând la preluarea oficială a conducerii urbei.

Eliberatorii Oradiei au fost întâmpinaţi apoi, în faţa bisericii „cu lună”, de vicarul Roman Ciorogariu, cel care avea să devină cel dintâi episcop al Oradiei de după reactivarea eparhiei, în 1920, de corul „Hilaria” dirijat de diaconul Nicolae Firu și de mulțime de români dreptmăritori.

Intrarea armatei române în Oradea, la 20 aprilie 1919, a avut semnificaţia unei eliberări, chiar dacă ea s-a desfăşurat într-o perfectă linişte şi ordine. A fost momentul învierii Bisericii dreptmăritoare din Bihor şi a neamului românesc de la brazda de nord-vest a ţării, marcându-se, astfel, sfârşitul real al războiului şi alipirea pentru totdeauna a acestor meleaguri în cadrul graniţelor României.

Foto Credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente