Episcopul vicar Sofian Braşoveanul le-a vorbit sâmbătă credincioșilor din Leipzig pe tema educației copiilor într-o societate îndepărtată de creștinism sau chiar potrivnică lui. Preasfinția Sa a accentuat importanța modelului dat în familie: „Ca să ajungem să-i câștigăm pe copii pentru Hristos, trebuie să fim mai întâi noi câștigați pentru Hristos”.
Cuvântul s-a intitulat „Creșterea şi educarea copiilor într-o lume cu profil necreștin sau anticreștin” și a fost adresat familiilor de români din diaspora, care se confruntă cu provocarea de a le insufla copiilor valori diferite de cele ale culturii dominante. Întâlnirea a avut loc în contextul începerii unui nou an școlar, se arată pe site-ul Centrului Bisericesc München.
În prima parte, Episcopul Sofian a expus principii generale pentru creșterea copiilor, apoi a particularizat discuția, concentrându-se pe modelul pe care familiile creștine l-ar putea urma pentru a-i orienta pe aceștia către viața veșnică. Preasfinția Sa a amintit de sfaturile mai multor Sfinți Părinți ai Bisericii, printre care Sfântul Ioan Gură de Aur și Sfântul Vasile cel Mare.
Cei mici văd primii sinceritatea noastră
Vorbind despre influența familiilor asupra formării copiilor, PS Sofian a adăugat: „cheia unei reușite a educației stă în această viață a noastră a celor maturi, în neclintita convingere a mântuirii prin Hristos și a stăruinței noastre de a-L urma în dragostea iubitoare, ocrotitoare față de ceilalți, în dragostea care se dăruiește pe sine pentru ceilalți”.
Episcopul a atras atenția și asupra faptului că cei mici „sunt cei care văd primii sinceritatea noastră sau lipsa noastră de sinceritate, fățărnicia noastră și urmează nu ceea ce spunem, ci ceea ce facem”. Tocmai din acest motiv, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să cultive ei înșiși virtuțile pe care ar dori să le transmită fiilor lor.
Referindu-se la ceea ce a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu privire la caracterul hristocentric al vieții noastre, PS Sofian a punctat că este necesar ca „noi, cei mari, să trăim în așa fel încât din ceea ce facem să se vadă că Hristos este Viața vieții noastre, că este Domnul nostru, spre Care tindem cu toată ființa noastră.” De asemenea, a amintit și faptul că Preafericirea Sa consideră că „acasă, în biserica cea mică, se nasc virtuțile și germenii unor oameni de nădejde.”
Totodată, Preasfințitul Sofian a abordat și problemele legate de tendința părinților de a impune copiilor eforturi peste puterile lor și despre riscul de a-i îndepărta de biserică. Mai mult decât atât, Preasfinția Sa a menționat și că, în cazul îndepărtării tinerilor de cele sfinte, „avem o ispită de multe ori, noi, cei din Biserică: când cineva e rănit, noi să-l considerăm pierdut și să-l lepădăm de tot și să ne îngrijim de oile sănătoase și să nu ne mai îngrijim de cele bolnave”.
În încheiere, PS Sofian a răspuns întrebărilor din public și a subliniat că este important să avem înțelepciune și răbdare cu tinerii și copiii, după modelul Părintelui ceresc: „Dumnezeu, care este Tatăl nostru al tuturor, ne ajută pe fiecare așa cum suntem fiecare dintre noi: cu toate neputințele, cu toate încăpățânările, cu toate prostiile noastre, ne ajută și ne bucurăm să ne înțeleagă și să ne ajute. Tot așa să încercăm să-i înțelegem și pe tineri”.
Foto credit: Facebook / Episcop Sofian Brașoveanul