PS Sofian: Cum pot conlucra Biserica și Familia pentru a consolida identitatea tinerilor români din diaspora

Într-un eseu recent publicat pe site-ul Centrului Bisericesc din München, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul scrie despre situația românilor din diaspora și raportarea lor la propria identitate națională și de credință. Ierarhul descrie căile prin care Biserica poate consolida identitatea românească a tinerilor români din diaspora. Ea se transmite în familie, iar Biserica poate fi și este prezentă în acest demers.

Provocările cu care se confruntă românii din diaspora sunt dezrădăcinarea din mediul familial și național, traumele și decepțiile provocate de minciuna, exploatarea și trădarea venite din partea prietenilor apropiați împreună cu care au plecat la muncă, la care se adaugă singurătatea, scrie ierarhul în lucrarea „Biserica și familia în împreună-lucrare pentru formarea identitară a copiilor și tinerilor în Diaspora”.

La aceste provocări se adaugă și faptul că „politica actuală a statelor europene promovează adeseori valori care vin în contradicție cu idealurile creștine despre familie și viață”, scrie autorul.

Astfel, copiii români din diaspora „cresc absorbind valorile promovate azi în societatea occidentală”, avertizează Preasfinția Sa.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei constată că prosperitatea îi determină pe emigranții români să se integreze fără discernământ în noua lume, pierzându-și identitatea. Autorul face o trecere în revistă a tipurilor de raportare pe care românii din diaspora le au față de valorile identitare:

  • Oameni realizați profesional și care se despart de aceste valori, pe care le consideră inferioare;
  • Oameni realizați profesional care redescoperă și apreciază mult mai mult valorile identitare românești;
  • Oameni din pătura de mijloc, care muncesc foarte mult, în dorința unei realizări economice și care sunt prea ocupați ca să le mai transmită copiilor lor valorile românești;
  • Oameni din aceeași categorie, care, în confruntarea cu greutățile vieții în străinătate, devenind conștienți de importanța valorilor lor identitare, inclusiv prin ajutorul pe care se străduiesc să-l dea celor din Țară; „aceștia se apropie de Biserică și de ceilalți români, dobândesc o credință asumată și un etos românesc pe care le iubesc și le transmit, cu dragoste, dăruire de sine și jertfă, copiilor și celor din cercul lor de viață”, scrie Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul;
  • Oameni foarte săraci, care vin spre Biserică pentru a cere ajutor. „Copiii acestora se apropie de Biserică în cazuri foarte rare”, remarcă ierarhul;
  • Oameni care pleacă din România cu o identitate națională și de credință pe care o prețuiesc și pe care o cultivă în Diaspora și o transmit copiilor;
  • Oameni care pleacă din Țară cu frustrări care nu se rezolvă nici în afară și pe care le transmit mai departe, mai ales copiilor lor.

În continuare, Preasfințitul Părinte Sofian descrie mai multe căi de conlucrare între familie și Biserică, deoarece Biserica este singura instituție din diaspora „care aduce laolaltă cei mai mulți români, care le cultivă valorile identitare, care le dă sens vieții și putere de a înfrunta greutățile”.

Iar „Familia este locul prioritar în care credința este asumată, practicată, îndrăgită și este transmisă mai departe urmașilor”.

„Așa se justifică și datoria noastră de a susține familia; atât în ce privește practica religioasă, cât și pur și simplu în existența ei, în tot ce are aceasta pozitiv. În familie, copilul învață despre dragoste, despre statornicie, despre dăruire de sine și jertfelnicie, despre asumarea cu responsabilitate a semenului și a îndatoririlor, despre comuniunea cu înaintașii și despre cursul generațiilor, despre importanța eroilor și a sfinților, despre curaj, bărbăție, onoare”, scrie Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei.

În consecință, ierarhul oferă câteva căi ale conlucrării Biserică-Familie în scopul păstrării identității românești în diaspora și al transmiterii acesteia tinerelor generații:

  1. Prin intermediul Sfintelor Slujbe;
  2. Prin intermediul diverselor acțiuni cu caracter comunitar-parohial, în care și copiii, și tinerii se implică;
  3. Prin acțiuni speciale pentru tineret, conferințe cu caracter cultural-educativ, tabere, drumeții, ateliere de creație, crearea de cadre asociative în care tinerii să fie puși în legătură – cum ar fi asociațiile de tineret NEPSIS și ATORG ale celor două Mitropolii din centrul și vestul Europei;
  4. Prin răspuns filantropic față de oamenii aflați în situații defavorabile;
  5. Prin implicarea credincioșilor și a tinerilor în a acțiunile filantropice realizate în beneficiul celor din țară – din acest punct de vedere, există programul Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, inițiat de Părintele Mitropolit Serafim, prin care sunt sprijiniți cu burse lunare aproximativ 800 de copii din județele Botoșani și Vaslui; programe similare au și alte eparhii din vestul, sudul și nordul Europei;
  6. Prin înfrățiri între parohii, comunități sau localități din Țară și Diaspora: „Trebuie să ne manifestăm iubitor, milostiv mai întâi față de cei din „familia” noastră”, subliniază ierarhul.

Biserica și Familia „sunt chemate să nască și să crească oameni și preoți credincioși și compătimitori, care să salveze lumea; mai întâi în ei înșiși și apoi în interacțiunea cu ceilalți”,  încheie Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul.


Căile de cooperare enumerate de Episcopul-vicar al Germaniei, Austriei și Luxemburgului sunt deja puse în practică, atât în ceea ce privește existența grupurilor de tineret ortodox NEPSIS și ATORG ale celor două Mitropolii din centrul și vestul Europei, cât și în planul menținerii legăturii cu românii din țară și din jurul granițelor prin acțiuni filantropice.

Eparhiile românești din diaspora contribuie cu burse pentru copii defavorizați din diverse județe, dar și cu ajutoare pentru românii din Ucraina, care sunt afectați de război.

Totodată, parohiile și eparhiile din diaspora sunt foarte active în plan cultural și liturgic, organizând constant evenimente – fizic și online -, cât și slujbe al căror program este adaptat astfel încât să poată participa fizic cât mai mulți români.

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente