PS Sofian Brașoveanul la 18 ani de Arhierie

În urmă cu 18 ani, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul devenea Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Hirotonia a avut loc în 11 mai 2003, în Catedrala din Nürnberg, Germania.


PS Sofian Braşoveanul s-a născut în data de 22 iulie 1970 în satul Băcel, județul Covasna, la botez primind numele Gheorghe.

După cursurile primare şi gimnaziale, a urmat Liceul Industrial nr. 2 din Sfântu Gheorghe, secţia Filologie – Istorie (1984-1988) și Facultatea de Teologie Ortodoxă Andrei Şaguna din Sibiu (1992-1996).

În 1990 a intrat ca frate în Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi călugărit cu numele Serafim (20 aprilie 1993), iar câteva zile mai târziu, hirotonit ierodiacon. În 23 aprilie 1999 a fost hirotonit ieromonah.

În perioada decembrie 1995 – iunie 1998 a fost bursier al Facultăţii de Teologie Catolică din Chur, Elveţia; acolo îşi traduce lucrarea de licenţă în limba germană şi o publică, în anul 1998, la Ed. Der Christliche Osten (Orientul creştin) din Wurzburg, cu titlul: Die orthodoxe Spiritualität der Osterzeit. Kommentar zum Pentekostarion.

Din octombrie 1999 până în aprilie 2003 a făcut studii de masterat la Facultatea de Teologie a Universităţii Aristotelis din Tesalonic, Grecia.

Și-a încheiat studiile cu lucrarea: Martiri, martiriu şi mărturie la Sfântul Vasile cel Mare, cursuri de doctorat, specializarea Patrologie, cu tema: Teologia preoţiei la Sfântul Ioan Gură de Aur, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

La propunerea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Serafim Joantă, în 11 mai 2002, în plenul Adunării Eparhiale a Mitropoliei pentru Europa Centrală şi de Nord, a fost ales Episcop vicar, cu schimbarea numelui din Serafim în Sofian, al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală şi de Nord, cu titlul Braşoveanul, alegere validată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 3 iulie 2002.

În 11 mai 2003 a fost hirotonit arhiereu în Catedrala din Nürnberg, Germania, de un sobor de ierarhi condus de Patriarhul Teoctist Arăpaşu.

În data de 1 decembrie 2004 şi-a stabilit reşedinţa în München, Germania, unde a început proiectul de construire a unui centru eparhial şi de unde coordonează problemele pastoral-misionare ale Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord.

Este preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români din Germania din 22 noiembrie 2008.

A publicat cărţi, studii şi articole de specialitate în limba germană şi în limba română: Die orthodoxe Spiritualität der Osterzeit. Kommentar zum Pentekostarion, Spiritualitatea Ortodoxă a Răsăritului. Comentariu la Penticostar, De la un gând la o ctitorie. Cum a refăcut Înalt Prea Sfinţitul Antonie Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus (2000), Martiri, martiriu şi mărturie la Sfântul Vasile cel Mare, ş.a.

Foto credit: Basilica.ro


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente