Episcopul Siluan al Italiei a oficiat duminică Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea italiană Spilimbergo.
Din sobor a făcut parte și arhim. Antonie, starețul așezământului monahal.
Predica Preasfinției Sale s-a axat pe faptul că există două atitudini distincte ale oamenilor față de viață: fie trăiesc ca vechiul Adam și vechea Evă, fie ca Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, noua Evă și Mântuitorul Iisus Hristos, noul Adam.
„Nașterea Maicii Domnuli reface o legătură care s-a rupt când Eva a pus pe planul doi ce i-a spus Dumnezeu și a crezut mai mult în cuvântul străin al șarpelui și în propria impresie”, a subliniat Preasfințitul Părinte Siluan.
De asemenea, IPS Siluan a adăugat: „Noua Evă vine pe lume ca urmare a unei rugăciuni și a unei credințe care trece dincolo de legile firii”, deoarece Sfinții Părinții Ioachim și Ana „se așază pe principiile a ceea ce poate Dumnezeu, nu a ceea ce poate omul”.
Totodată, de la vârsta de trei ani, când este adusă la templu, Preasfânta Fecioară crește în slava lui Dumnezeu, ceea ce o ajută să accepte argumentul suprarațional al Sfântui Arhanghel Gavriil la Bunavestire.
Noua Evă este model de ascultare
„Noua Evă nu pune la îndoială, nu merge pe raționalitatea omenească, pe care noi o credem infailibilă, ci zice Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău! Primește cu încredere cuvântul lui Dumnezeu”, a continuat Preasfinția Sa. Fecioara Maria s-a încrezut total în Dumnezeu, în pofida faptului că se expunea riscului de a fi marginalizată social și lapidată, conform legii iudaice.
Mai mult, Dreptul Iosif a putut și el să primească, în vis, mesajul îngerului tocmai pentru că era temător de Dumnezeu. „Prin aceste raportări la Dumnezeu se naște o nouă umanitate”, a concluzionat Preasfinția Sa.
„În lume putem trăi după principiul vechiului Adam sau după principiul noului Adam” a încheiat IPS Siluan, atrăgând atenția că viața noastă ar fi mai liniștită și așezată dacă am alege a doua variantă: „Domnul zice: Fericiți cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el; noua Evă este model de ascultare”.
Binecuvântarea lucrărilor de renovare
Ierarhul a sfințit și altarul exterior al mănăstirii și a hirotonit un ierodiacon, pe seama mănăstirii, în cadrul Sfintei Liturghii.
La evenimentele legate de hramul mănăstirii au participat Adina Lovin, Consulul General al României la Trieste, Radu Cosma, Director la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Elena Mândroc, Consul al României la Trieste și Claudia Văcărescu, referent la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Mănăstirea a desfășurat proiecte de restructurare și reabilitate a spațiilor prin fonduri nerambursabile, primite de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” a fost înființată în septembrie 2021. Organizarea propriu-zisă a comunității monahale a început în anul 2019, prin venirea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Antonie.
Clădirea mănăstirii a fost inițial o școală elementară, achiziționată prin implicarea Părinte Protopop Avram Matei și a comunității ortodoxe române din Venezia, în 2019. După cumpărare, au început lucrări de modernizare și de reabilitare.
La parter, a fost amenajat un paraclis de aproximativ 100 de metri pătrați, iar la etaj au fost amenajate chilii pentru viețuitorii așezământului. Mănăstirea mai dispune și de un teren de peste 1000 de metri pătrați.
În curtea mănăstirii se găsesc o troiță din lemn de stejar, lucrată în stil maramureșean, și o clopotniță, la care se adaugă, de acum, altarul exterior, sfințit cu ocazia hramului.
Foto credit: Episcopia Italiei