PS Siluan discută pe Zoom cu un copil îngrijorat de carantină: Când Domnul îi cu tine, ești bucuros și dacă-i ușa închisă

Episcopul Siluan al Italiei a stat de vorbă cu mai mulți tineri duminică după-amiază prin intermediul platformelor Zoom și YouTube.

Ierarhul a răspuns la întrebările adresate prin mesaje scrise, dar a purtat și dialoguri directe cu mai mulți tineri. Unul dintre cei mai curajoși a fost Ioan Berim, din parohia Modena.

Copilul a deschis dialogul exprimându-și îngrijorarea vizavi de actuala stare de izolare cauzată de pandemia de coronavirus:

„Suntem încă în carantină și postul încheindu-se, cum putem să ne continuăm nevoința ca Dumnezeu să ne poată ierta și să fim din nou liberi?”

„Uite care-i treaba, drăguțule”, i-a răspuns părintește ierarhul. „Știi care-i cel mai important lucru? Ca eu să am inima deschisă către Domnul astăzi, acum, având convingerea că Domnul astăzi, acum este cu mine. Așa cum o fost cu ușile încuiate la Apostoli, așa este cu mine”.

„Și cât este cu mine? El ne spune așa: ‹Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului›. Adică până când se termină lumea”, l-a încredințat Preasfinția Sa pe copil.

„Dacă noi credem, total și fără să ne îndoim, ce spune Domnul Hristos, El este cu noi în toate zilele și atuncea viața noastră îi frumoasă”.

Partea cea bună

Părintele episcop l-a întrebat pe tânăr dacă-și amintește vizita Mântuitorului în casa surorilor lui Lazăr (Luca, cap. 10) și i-a explicat ce înseamnă „partea cea bună” pe care a ales-o Maria.

– Ți-aduci aminte când o venit acasă Domnul la Marta și Maria? Erau două surori, surorile lui Lazăr..
– Da, da, a răspuns Ioan.
– Îți aduci aminte că Marta voia să facă ‹ospăț mare›, spune Evanghelia. Ospăț mare, o venit Domnul Hristos. Însă sora ei, Maria, ți-aduci aminte ce făcea? Stătea la picioarele Lui și asculta. Da?

„Ce spune Marta? Doamne spune-i surorii mele să mă ajute”, a continuat evocarea ierarhul. „Vezi câte am de făcut aicea! Și Domnul îi spune: Marto, Marto pentru multe te îngrijești, dar un singur lucru este de trebuință, și Maria partea cea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea”.

„În lumea aceasta toată lumea vrea să fie Marta”, i-a spus copilului Episcopul Italiei. „Toată lumea vrea să muncească, vrea să facă o grămadă de lucruri; inclusiv noi, episcopii, preoții, vrem să facem o grămadă de lucruri. Dar la singurul lucru care este de trebuință… nu prea ne înghesuim: să vrem să stăm cu Domnul”.

Dacă tot mai stăm un pic pe acasă, măcar să stăm cu Domnul!

„Dacă tot mai stăm un pic pe acasă, măcar acuma în ultimu ceas, să stăm cu Domnul!”, l-a mai  sfătuit ierarhul pe Ioan.

„Cum stăm cu Domnul?”, l-a întrebat el, oferindu-i și răspuns: „Avem icoana, avem Crucea Domnului Hristos, avem cuvântul Domnului în Evanghelie, îl citim acolo, ne închinăm, facem o închinăciune la Domnul Hristos și zicem: Doamne! Chemăm numele Domnului. Atunci când chemi numele cuiva, acela îți răspunde. Zici: mama! Și mama vine.. Păi noi când zicem Doamne Iisuse Hristoase!”

„El în inima noastră ne răspunde”, a explicat Preasfinția Sa.

„Și în felul ăsta noi devenim mai buni. În felul ăsta ne curățim: alegând singurul lucru de trebuință”.

Atuncea ești bucuros și dacă-i ușa închisă!

Încurajându-l pe copilul îngrijorat de izolarea actuală, PS Siluan a subliniat că partea cea bună nu poate fi luată de la cel care o alege, pentru că este în inima lui. Dumnezeu este în inimă.

„Adică tu dacă o ai pe asta în inimă și stai aproape de Domnul cu inima ta și îl primești pe Domnul Hristos în inima ta și cuvântul Lui; și numele Lui îl chemi și-l ai în mintea și inima ta, Domnul îi cu tine”.

„Atuncea ești bucuros și dacă-i ușa închisă, și dacă poți să ieși afară și dacă nu poți să ieși afară, și dacă ești bolnav și dacă ești sănătos, și dacă ești la serviciu, și dacă ești pe mașină, și dacă ești în pat, și dacă ești în baie și dacă ești în bucătărie, și oriunde ai fi”.

„Așa că eu îți doresc să-ți alegi partea cea bună! Alege partea cea bună! Partea cea bună care nu se va lua de la noi. Singurul lucru care trebuiește!”, a fost îndemnul final al Preasfințitului Părinte Siluan către Ioan.

„Mulțumesc, Preasfințite!”, i-a răspuns tânărul episcopului.


Foto: captură video YouTube

Comentarii Facebook


Știri recente