PS Siluan al Ungariei: Nădejdea în Dumnezeu i-a fost Sfântului Ioan Botezătorul reazem neclintit până în ultima clipă a vieții sale

Sfântul Ioan Botezătorul și-a urmat drumul și principiile sale de-a lungul întregii sale vieți. Nădejde în Bunul Dumnezeu i-a fost reazem neclintit până în ultima clipă, a precizat Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix în data de 29 august 2017.

Preasfințitul Părinte Siluan a oficiat în ziua de pomenire a Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul Sfânta Liturghie în parohia Sân Mihai (Lokve), Serbia. La slujbă au participat peste două sute de credincioși din localitate. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul bărbătesc al Parohiei, condus de Petru Jula.

Din soborul slujitor au făcut parte: părintele Emanuel Tăpălagă, Vicar Eparhial, părintele Traian Ghilezan, protopop de Vârșeț, părintele Cristian Băbuț, paroh la Seleuș, și arhidiaconul Emanuel Văduva de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.

PS Siluan și-a început omilia cu precizarea că momentul Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul arată pe de o parte viața sfântă a Înaintemergătorului Domnului, însă pe de altă parte indică și consecințele păcatului și ale dorinței de răzbunare arătate de Irodiada, notează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Exemplul oferit de Irodiada fiicei sale este unul negativ. În loc să o educe pe o cale corectă și să o ocrotească ca o mamă înțeleaptă și iubitoare, aceasta a atras-o în conflictele și problemele sale. O astfel de atitudine distructivă are consecințe nefaste pentru toți cei care fac la fel și vor avea parte de un sfârșit pe măsură, a spus ierarhul.

În finalul cuvântul său, Preasfinția Sa a apreciat valorile deosebite pe care le-a găsit în această biserică istorică. Printre acestea se numără: cântarea în stil tradițional bănățean a corului bărbătesc și prezența în număr mare la slujbe a credincioșilor de la Sân Mihai.

Slujirea de la Sân Mihai face parte din programul misionar, liturgic și pastoral, împlinit în aceste zile de Preasfințitul Părinte Siluan, după preluarea temporară a conducerii Eparhiei Daciei Felix în data de 1 august 2017 – în calitatea sa de administrator al Eparhiei.


Biserica românească din Sân Mihai a fost construită între anii 1812-1814, pe locul unei biserici mai vechi, din nuiele și lut și a fost închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Lăcașul de cult a fost binecuvântat de Episcopul sârb de Vârșeț Petar Iovanovici. În 1857 i s-a adăugat un iconostas, pictat de Jivko Petrovici, din Zemun, după cum mărturiseşte o inscripţie din Biserică.

De 10 ani, preotul paroh al bisericii românești din Sân Mihai a efectuat mai multe lucrări importante la lăcașul de cult. Binecuvântarea lucrărilor efectuate fost săvârșită în data de 11 mai 2014, de un sobor de 5 Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. La slujbă au participat numeroși alți clerici ortodocși din Serbia, România și Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente