PS Teofil de Iberia a slujit în Cluj-Napoca prima Sfântă Liturghie ca arhiereu

IPS Andrei a slujit duminică la parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca, împreună cu PS Ignatie și cu PS Teofil de Iberia. Episcopul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie de la hirotonia întru Arhiereu.

Soborul de arhierei a fost întâmpinat de preoți și credincioși la ora 09:00, după care a urmat slujba de resfințire a bisericii parohiale și Sfânta Liturghie.

În cuvântul rostit, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a vorbit despre dragostea și compasiunea pe care trebuie să o manifeste creștinii pentru cei aflați în singurătate și suferință, făcând referire la femeile mironosițe.

După priceasnă, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia a precizat că se bucură pentru faptul că a oficiat prima Liturghie, în calitate de arhiereu, la Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vorbit despre misiunea creștină  pe care o au femeile în lume și l-a felicitat pe pr. paroh Dan Goga pentru activitatea din parohie.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei i-a conferit părintelui Dan Goga pentru întreaga activitate „Crucea Transilvană pentru clerici”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului. De asemenea, preotul slujitor Marius Goga a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

Istoricul Parohiei

Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de construcție a locașului de cult.

Lucrările au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2006 biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.

Biserica are formă de cruce cu o singură turlă, însă un element unic în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare. Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte şase Apostoli, iar în faţă sunt reprezentaţi, Sfântul Apostol Toma şi Sfântul Apostol Pavel.

În ultimii ani au fost executate lucrări de renovare a exteriorului bisericii și s-a amenajat demisolul pt activități cu tinerii, lucrări suportate în întregime de ctitorii locașului de cult.

După Sfânta Liturghie, ctitorii și binefăcătorii au primit din partea Mitropolitului Clujului distincții  și diplome de aleasă cinstire.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente