PS Paisie Sinaitul: Iubirea e mai mult decât firimiturile care cad de la masa noastră

„Iubirea e mai mult decât firimiturile care cad de la masa noastră”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

„Pentru a ajunge, după moarte, în sânul lui Avraam, adică în Rai, sau în Împărăția Cerurilor, trebuie să urmăm calea pe care Dumnezeu ne-a arătat-o. Și această cale este iubirea, înțeleasă nu doar ca sentiment, ci mai ales ca faptă, ca slujire a altora, după modelul suprem, care este Hristos.”

„Evanghelia de azi ne arată într-o formă concentrată taina vieții omului, valoarea vieții pământești, pe care adesea nu știm să o prețuim, pentru că, deși este trecătoare, viața aceasta efemeră determină fericirea sau nefericirea noastră veșnică”, a spus Preasfinția Sa despre parabola Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

Fiecare are un Lazăr la ușă

„Hristos-Domnul nu l-a criticat deloc pe bogat pentru că a fost bogat!” a subliniat ierarhul. „Lipsa omeniei, a milostivirii, egoismul și nepăsarea, l-au făcut pe bogat să decadă la starea iadului, pe care și-a pregătit-o singur din timpul vieții.”

„Lazăr este trimis în rai pentru sufletul său lipsit de păcate. Faptele bune ale lui Lazăr deși nepomenite, au fost smerenia, curăția sufletului, răbdarea sa fără clevetire, fără răzvrătire, fără a judeca și pizmui pe cei care duceau o viață mai bună decât el. El s-a mântuit nu pentru că era sărac! Ci pentru că era sărac în păcate, era smerit, adică lipsit de trufia minții, de nemăsurata iubire de sine și de răutate”, a continuat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Învățăturile din această Evanghelie nu vor avea însă nici un efect în viața noastră dacă nu ne vom regăsi pe noi înșine în ea. Și să nu îndrăznim să ne așezăm altundeva decât lângă omul bogat!”

„Fiecare dintre noi are un Lazăr la ușa sa! Un flămând, defavorizat, nedorit, un vecin bătrân și singur, un șomer, un bolnav întristat, umilit și neiubit – toți zac la ușa noastră având nevoie de iubirea lui Dumnezeu și de iubirea noastră”, a mai amintit ierarhul.

Conștiența, memoria și personalitatea dăinuie în veșnicie

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a explicat  și alte învățături care se desprind in evanghelia Duminicii a 22-a după Rusalii.

„În primul rând, vedem că moartea nu distruge conștiința omului. Atât bogatul, cât și săracul Lazăr nu dorm și nici nu sunt incapabili să cunoască ce se întâmplă cu ei. Sunt conștienți”, a spus episcopul vicar patriarhal.

„În al doilea rând, moartea nu le distruge identitatea. Lazăr este tot Lazăr, iar bogatul este tot bogatul. Moartea nu poate schimba personalitatea. Ca și sufletul, eul personal supraviețuiește morții.”

„În al treilea rând, moartea nu distruge memoria. Bogatul își amintește de viața sa pe pământ. Își amintește și de Lazăr, precum și de frații săi. În fine, moartea nu poate schimba hotărârea dreaptă a lui Dumnezeu privind locul unde vom ajunge după moarte”, a adăugat Preasfinția Sa.

Hristos Însuși, un Lazăr care ne bate la poarta sufletului

Dialogul dintre Patriarhul Avraam și bogatul ajuns în iad dezvăluie încercarea omului după moarte de a se justifica prin faptul că nu a fost avertizat suficient în timpul vieții despre cele ce urmează în veșnicie: „Nu”, a spus bogatul, „ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi”. Iar Avraam îi răspunde: „Dacă nu ascultă de Moise și de proroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți”.

„Minunea mare este că, după Moise și proroci, Dumnezeu a trimis într-adevăr pe Cineva înviat din morți, ca să-i avertizeze pe oameni. L-a trimis pe Fiul Său, Cel Unul Născut, pe Hristos-Domnul”, a explicat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Asemenea lui Lazăr, Hristos a fost disprețuit și cel din urmă dintre oameni. Asemenea lui Lazăr, Hristos a stat la poarta sufletului oamenilor exclus, atunci când S-a născut, în peștera din Betleem. Asemenea lui Lazăr, trupul Său a fost acoperit de răni. A fost străpuns pentru păcatele noastre și zdrobit pentru fărădelegile noastre.”

„A venit ca unul dintre noi – ca un om între oameni – pentru a ne avertiza și a ne salva pe noi, cei cinci frați ai Săi. Să nu ne așteptăm ca Dumnezeu să ne trimită un alt semn, mai mare decât Acesta! Nu există nici unul mai mare!” a subliniat ierarhul.

„Să ascultăm așadar cu atenție atunci când Hristos ne spune cuvântul lui Dumnezeu în Evanghelii. Să privim cu luciditate și responsabilitate la viața noastră, pentru a vedea unde anume zace Lazăr al nostru. Pentru că Dumnezeu l-a așezat acolo, la marginea drumului, la pragul casei și al inimii noastre, pentru a ne ajuta să ajungem în Rai!” a încheiat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.


Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a slujit duminică la Catedrala Patriarhală.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente