În cadrul predicii rostite duminică la Paraclisul Catedralei Naționale, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oferit o definiție pentru calea desăvârșirii în Hristos. Preasfinția Sa a fost prezent în comunitatea de la paraclis pentru a marca aniversarea a șase ani de la sfințirea altarului Catedralei Mântuirii Neamului.
Reflectând asupra textului evanghelic duminical, despre dialogul Mântuitorului Hristos cu un tânăr bogat, PS Paisie a explicat că respectarea poruncilor este doar prima etapă spre desăvârșire.
Poruncile, a spus Preasfinția Sa „nu trebuie înțelese ca o limită minimală ce nu trebuie depășită, ci mai curând ca o cale deschisă spre desăvârșire, al cărei centru este iubirea față de Dumnezeu și față de oameni”.
„Tânărul din Evanghelie, care a păzit toate poruncile, se arată totuși incapabil de a face numai prin puterile sale, pasul următor. Pentru a-l face, este nevoie de o libertate umană matură, simbolizată de cuvintele lui Iisus: Dacă vrei. Dar are nevoie și de ajutorul dumnezeiesc al harului, pe care-l va primi dacă răspunde chemării: Vino de urmează-Mie!”.
„Calea desăvârșirii cere o maturitate în dăruirea de sine la care este chemată libertatea omului”.
PS Paisie Sinaitul a explicat că Hristos îi arată tânărului că poruncile sunt condiția primară pentru a avea viața veșnică, în vreme ce renunțarea la tot ceea ce posedă și urmarea Domnului au caracterul unei propuneri care respectă libertatea arătând relația fundamentală dintre libertate și Legea divină.
„Sfinții Părinți spun că în măsura în care Îl slujim pe Dumnezeu suntem liberi, iar în măsura în care slujim legea păcatului suntem încă robi”, a spus Episcopul vicar patriarhal detaliind că „Chemarea la iubirea desăvârșită nu este rezervată doar unui grup de persoane”.
„Recomandarea lui Iisus: Vinde toate câte ai și le împarte săracilor, împreună cu făgăduința și vei avea comoară în ceruri, se adresează tuturor, fiindcă este vorba de o maximalizare a poruncii iubirii față de aproapele, după cum îndemnul Vino de urmează Mie (Luca 18:22) este noua formă concretă a poruncii iubirii față de Dumnezeu”.
„Calea desăvârşirii constă în urmarea lui Hristos, după renunțarea la tot ceea ce ne poate reține de la această chemare”.
Preasfinția Sa a notat că îndemnul este adresat înainte de toate celor cărora Hristos le încredințează o misiune deosebită, începând cu cei 12 Apostoli și de aceea s-a spus despre tânărul bogat din Evanghelia de azi, că a fost chemat de fapt la apostolat.
Dialogul dintre Iisus și tânărul bogat, a mai spus PS Paisie, se continuă în toate timpurile istoriei, chiar și astăzi.
„Întrebarea Bunule Învățător, ce trebuie să fac ca să am viața veșnică? se naște în inima fiecărui om, chiar dacă o mărturisește sau nu, și întotdeauna Hristos-Domnul, doar El, este Cel Care ne poate oferi răspunsul adevărat”.
Șase ani de la sfințirea Catedralei Naționale
Finalul slujbei a fost dedicat aniversării a șase ani de la sfințirea altarului Catedralei Naționale.
Arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal în cadrul Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, a rememorat atât evenimentul din 25 noiembrie 2018, cât și pe cele care l-au precedat, începând de la inițiativa Patriarhului Miron Cristea care a săvârșit în ziua de 11 mai 1929 slujba de sfințire a locului stabilit atunci pentru Catedrala Națională, la poalele Dealului Mitropoliei.
Părintele Dionisie a îndemnat să ne străduim în continuare, fiecare după a noastră putere, să ajutăm la edificarea lucrărilor care mai sunt de făcut.
De asemenea, PS Paisie Sinaitul a amintit că în toamna lui 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Române, va avea loc sfințirea mare a Catedralei Naționale.
În contextul aniversării, credincioșii prezenți la Paraclisul Catedralei Naționale au avut ocazia să aducă cinstire unui fragment din moaștele Sfintei Ecaterina, din patrimoniul Reședinței Patriarhale.