Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat duminică slujba de sfințire a bisericii Parohiei „Sfinții Voievozi” din orașul Urlați, județul Prahova.
În cuvântul adresat la finalul slujbei, Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre însemnătatea sfințirii unui loc de rugăciune, despre care a spus că este „un mare dar, o mare binecuvântare”.
„Este un dar pentru că toți ctitorii și binefăcătorii care au ajutat la finalizarea acestor lucrări și înfrumusețarea altarului sfânt vor rămâne în istorie, însă nu doar în istoria localității, ci mai ales în istoria mântuirii, la Dumnezeu”, a adăugat ierarhul.
„Sfințirea acestei biserici ne invită la un pelerinaj interior, la întărirea rugăciunii noastre pentru cei dragi din familiile noastre care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, dar și pentru cei care au plecat în lumea veșniciei”.
Programul a continuat cu Sfânta Liturghie, la finalul căreia Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oferit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel numeroase ordine și distincții binefăcătorilor lăcașului de cult.
Pr. paroh Virgil Tănase a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, în semn de recunoaștere pentru activitatea pastorală și misionară desfășurată în comunitatea prahoveană.
Preasfinția Sa a oferit, de asemenea, Diploma omagială 2024 a Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor cu medalie pr. Mihail Manuel Radu, co-slujitor la Parohia „Sfinții Voievozi”, și ieromonahului Calinic Costescu, de la Schitul Măgureanu din Capitală.
Primarul orașului Urlați, Marian Machițescu, a fost și el onorat cu Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni, ca apreciere pentru sprijinul oferit Bisericii.
În cadrul aceleiași ceremonii, Episcopul vicar patriarhal a acordat Diploma omagială 2024 și Diploma omagială „250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București”, cu medalii, altor binefăcători ai lăcașului de cult.
Primirea moaștelor a doi sfinți tămăduitori
Slujba de sfințire a lăcașului de cult a fost precedată de sfințirea unei racle în care vor fi păstrate fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, și ale Sfântului Efrem cel Nou.
Cinstitele moaște i-au fost oferite parohiei prahovene de către Arhimandritul Sosipatru Pitulias, Mare Eclesiarh al Catedralei „Sfântul Antonie” din Veria, Biserica Ortodoxă a Greciei.
„Dragostea și evlavia părinților slujitori și a credincioșilor acestei parohii față de acești doi sfinți tămăduitori și ajutători se poate vedea în lucrarea bogată desfășurată aici în ultimii ani, prin sfintele slujbe și prin mulțimea activităților sociale, educative și filantropice”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
„Sfântul Luca al Crimeei și Sfântul Efrem cel Nou vin mereu în ajutorul celor care îi cheamă cu credință atunci când necazul sau suferința fizică aduce în suflet și trup durere și deznădejde, dăruind celor care îi cinstesc însănătoșire și întărire în credință.”
„Să-i chemăm așadar în rugăciunile noastre și să ne închinăm cu evlavie cinstitelor lor moaște, având încredințarea că harul lui Dumnezeu lucrează prin sfinți!”, a adăugat Preasfinția Sa.
Parohia „Sfinții Voievozi” Urlați
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în anul 1876, pe locul unei vechi biserici cunoscute drept Biserica Broștenească.
Arhitectura lăcașului de cult este în stil baroc, cu ferestre ovale, iar turlele sunt realizate în stil rusesc.
Începând cu anul 2015, au fost întreprinse vaste lucrări de restaurare a lăcașului de cult, sub atenta coordonare a pr. paroh Virgil Tănase.
Foto credit: Ziarul Lumina / Mircea Popa